به دلیل برخورد با مسئله ی قاچاق سوخت در کشور ایران و به دلیل پیامدهای وسیع آن بر اقتصاد کشور راهکارهایی اندیشیده شده است.
از جمله ممنوعیت ترانزیت های بین المللی سوخت ، ایجاد قوانین سختگیرانه ، توقیف خودرو حامل سوخت قاچاق (حتی در مواردی که اذعان شود خودرو متعلق به شخص نیست یا خودرو عمومی است یا مالک اطلاع نداشته است این موارد توسط قاضی بررسی و صحت سنجی میشود و در صورت اطلاع مجرم شناخته می شود ) و سایر فعالیت های جانبی مانند جاساز داشتن ابزارهای قاچاق نیز جرم بوده و حتی می تواند منجر به ضبط خودرو گردد.
قاچاق سوخت ، یک قاچاق رایج در ایران به نسبت سایر کشور ها
اگر شما هم در ایران زندگی میکنید این تیتر خبرگزاری ها را به کرات دیده اید.
قاچاق وقتی اتفاق می افتد که به دلیل اختلاف قیمت سوخت در داخل و خارج کشور، برخی سودجویان نسبت به قاچاق آن به خارج کشور به روش های مختلف اقدام نمایند.
به دلیل اینکه دولت یارانه سوخت را برای مردم در نظر گرفته است، ضربه ی نهایی از این مسئله متوجه مردم خواهد بود چرا که اختلال در اقتصاد اتفاق می افتد..
قانونگذار در مبارزه با قاچاق سوخت مطابق بند ۲ قانون نحوه اعمال تعزیرات حکومتی راجع به قاچاق کالا و ارز و مواد ۱و۲ و۳ قانون مجازات و مرتکبین قاچاق مصوب ۱۳۱۲ و اصلاحات بعدی هرگونه مباشرت، مشارکت و معاونت در ارتکاب قاچاق کالاهای انحصاری و ممنوعه را علاوه بر ضبط کالا و جریمه نقدی، مستوجب حبس تعزیری تا دوسال دانسته است از سوی دیگر هرگونه صادرات یا فروش فرآورده های نفتی از سهمیه داخل کشور در نقاط مرزی ممنوع می باشد.

محل وقوع این جرم معمولا مرزهای جنوب شرقی کشور می باشد که اکثرا به دلیل نبود مشاغل و سودآوری راحت ازین روش معمولا به آن روی می اورند حال آنکه ممکن است از اثرات زیانبار این عمل روی اقتصاد کل کشور بی خبر باشند.
یکی دیگر از عاملان قاچاق سوخت می توانند رانندگان مسیرهای بین المللی باشند که دولت برای آنها قوانینی وضع نموده است.
راهکارهای بازدارنده قاچاق سوخت
دولت با علم به نتایج منفی قاچاق سوخت بر اقتصاد کشور همواره به دنبال کشف محل های وقوع این جرم و شناسایی و جلوگیری از این اتفاق می باشد.
حمل و انتقال و ترانزیت فراورده های نفتی به صورت غیرقانونی توسط راننده های مسیرهای بین المللی جرم محسوب شده و مشمول قوانین جزایی خواهد بود.
هم چنین تصویب برخی از قوانین می تواند جلوی این آسیب را بگیرد.
داشتن باک اضافه و یا هرگونه محل سوخت اضافه بر باک استاندارد برای خودروها اعم از این که به صورت باک اضافی، جاسازی در خودرو، حمل مظروف و یا به هر طریق دیگر باشد ممنوع است و واحدهای انتظامی تکلیف دارند که این گونه ظروف را جمع آوری نمایند
توجه ویژه به وضعیت اشتغال مرزنشینان
با توجه به اینکه ریشه بسیاری از این فعالیت های قاچاق عدم اشتغال مفید مرزنشینان ارزیابی شده است، ایجاد فعالیت های مفید و شغل درامد زا برای اقشار ضعیف و مرزنشین می تواند تا حدودی جلوی این آسیب را بگیرد.
مصادره خودروهای حامل سوخت قاچاق
دادستان عمومی و انقلاب مرکز هرمزگان گفت: تمام کامیونها و شناورهای حامل سوخت قاچاق به نفع دولت مصادره میشود.
دادستان مرکز هرمزگان در مصاحبه ای که داشته است عنوان کرده است که سامانه های گزارش گیری راه اندازی شده است که قابلیت شناسایی خودروهای حامل قاچاق سوخت را دارد و با استفاده از استخراج تراکنش های بانکی متهمین اگر خودرویی مرتکب قاچاق سوخت شود هم خودرو و هم کارت سوخت به صورت همزمان و سیستمی توقیف می گردد.
.

اگر وسیله نقلیه متعلق به فرد نباشد !
قاضی با استفاده از علم خود که از قرائن و موارد به دست می آورد می تواند حکم صادر کند.
برای مثال برای شخصی که سابقه ارتکاب قاچاق سوخت دارد و قبلا جاسازی انجام داده است ، و یا مثلا در صورتی که مالک پس از انجام عمل مطلع شود اما اقدام بازدارنده ای انجام نداده باشد وی نیز به عنوان معاون در قاچاق سوخت تلقی شده و جریمه می گردد.
تغییر وسیله نقلیه به منظور حمل کالای قاچاق
برخی از قاچاقچیان اقدام به ایجاد تغییراتی مانند افزایش ارتفاع یا تعبیه جاساز برای قاچاق سوخت در وسیله ی نقلیه می کنند تا فرایند قاچاق را انجام دهند.
این تغییرات صرف نظر از اینکه در زمان مشاهده حاوی سوخت قاچاق باشد یا نه ، دارای جریمه نقدی می باشد. مرتکب این عمل در دفعه اول به اصلاح وسیله ی نقلیه و در صورت تکرار به ضبط وسیله نقلیه محکوم خواهد شد.
بدون دیدگاه