شرایط مطالبه مهریه

شرایط مطالبه مهریه ازسهم الارث زوج حتی پس ازطلاق


 

چنانچه زوجه مایل باشد برای مطالبه مهریه از طریق سهم الارث همسر خود اقدام نماید حتماً باید پدر همسر فوت نموده باشد. چون تا زمانی که پدر همسر در قید حیات است ، زن نمی‌تواند درخواست مهریه  از اموال پدر شوهر داشته باشد .زیرا پدر شوهر وظیفه وتکلیفی برای پرداخت مهریه پسر خود ندارد .مگر در زمان عقد، پرداخت مهریه را ، تعهد نموده باشد.

زوجه می‌تواند تا زمانی که مهریه به او تسلیم نشده باشد از انجام وظایف زناشویی خودداری کند .به عبارتی می توانداز(حق حبس) خوداستفاده نماید.

تعیین مهریه در نکاح دائم، شرط صحت و سلامت قرارداد عقد نیست و گاهی ممکن است نکاح بدون تعیین مهریه واقع شود . که در این صورت زن پس از نزدیکی مستحق مهرالمثل خواهد بود.

تعیین مهریه درعقد ازدواج

مهریه یا صداق که به فارسی کابین هم گفته می‌شود . یک حق مالی است که زن بر اثر ازدواج مالک آن می‌شود و مرد ملزم به پرداخت آن به زن می باشد. نهاد مهریه در حقوق ایران مبتنی بر سنت و مذهب است و نظیر آن در حقوق غربی یافت نمی‌شود. مهریه در عرف نشانه ارج و احترامی است که مرد برای زن قائل است و نشان دهنده تعهد همسر برای ادامه زندگی زناشویی است .دراندک مواردی ، مهریه مانع گسستن پیوند زناشویی می‌شود و اغلب تصورمی شود مهریه تضمینی برای ادامه زندگی می باشد. در صورت وقوع طلاق ومطالبه مهریه از سوی زوجه، مهریه بسیار در زندگی زن موثر است.

جالب است بدانیم تعیین مهریه در نکاح دائم، شرط صحت و سلامت قرارداد عقد نیست و گاهی ممکن است نکاح بدون تعیین مهریه واقع شود . که در این صورت زن پس از نزدیکی مستحق مهرالمثل خواهد بود.

 

گروه وکلای حق وران
گروه وکلای حق وران

انواع مهریه

1- مهرالمسمی :

هرگاه مهریه در عقد ازدواج تعیین شده باشد آن را مهرالمسمی می نامند. مهرالمسمی عبارت است از مال معینی که به عنوان مهریه با توافق زوجین تعیین می‌شود. این مال ممکن است عین معین باشد. مانند خانه ،زمین یا باغ  و ممکن است منفعت باشد مانند سکونت درمحل مشخص برای مدت معین .گاهی مهریه ممکن است انجام کار باشد. البته کاری را  به عنوان مهریه می توان قرارداد که آن کار ارزش اقتصادی داشته باشد مانند تعلیم زبان خارجی یا ساختن خانه‌ای معین . گاهی ممکن است مهریه نه عین باشد نه منفعت و نه عمل بلکه حق باشد اعم ازحق دینی یاعینی ..

2- مهرالمثل:

مهریه‌ای است که به موجب قرارداد تعیین نشده است مطابق ماده 1091قانون مدنی  بر حسب عرف عادت منطقه و با توجه به وضعیت زن از لحاظ سن تحصیلات موقعیت خانوادگی اجتماعی و غیره در نظر می‌گردد.

3- مهرالمتعه :

مهرالمتعه زمانی به زن تعلق می‌گیرد که مرد بیش از نزدیکی و تعیین مهر ،زن خود را طلاق دهد.دراین صورت مبلغ یاهدیه ای به زن تعلق می گیرده به آن مهرالمتعه می گویند.

 

گروه وکلای حق وران با بهره گیری ازبهترین وکلای خانواده  پاسخگوی سوالات حقوقی شما درزمینه مسائل خانواده ،مطالبه مهریه ، حضانت فرزندو.. می باشد. مابه شما مشاوره می دهیم و برای حل بهتر مسائل به شما کمک می کنیم .باما همراه باشید.

دانستنی های مطالبه مهریه: 

تا اینجا متوجه شدیم که مهریه یک حق مالی است که بعد از ازدواج به زن تعلق می‌گیرد و زوجه می‌تواند آن را مطالبه نماید. مهریه می‌تواند به صورت عندالمطالبه یا عندالاستطاعه باشد که نوع آن (عندالمطالبه یا عندالاستطاعه) درزمان ثبت ازدواج تعیین می شود.عندالمطالبه یعنی اینکه هر زمان زوجه تقاضای مهریه نماید، مرد باید در اسرع وقت نسبت به پرداخت آن اقدام کند اما اگر در مهریه عندالاستطاعه قرار گرفته است پرداخت مهریه با توجه به استطاعت مالی مرد صورت می‌گیرد.علاوه بر اینکه زوجه می‌تواند تا مهر به او تسلیم نشده از ایفای وظایف زناشویی خودداری کند (حق حبس) برابر ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی به محض وقوع عقد، زن مالک مهریه می‌شود.

 

مطالبه مهریه
گروه وکلای حق وران

وصول ومطالبه مهریه

برای وصول و مطالبه مهریه دو طریق قانونی وجود دارد :  رجوع به دایره اجرای ثبت. رجوع به مراجع قضایی

رجوع به دوایر اجرای ثبت :

معمولاً مهریه و میزان و خصوصیات آن در قبال نکاح درج می‌گردد و چون قباله نکاح جزو اسناد رسمی است طبق مواد ۹۲ و ۹۳ قانون ثبت اسناد املاک ، زوجه می‌تواند بدون احتیاج به صدور حکم از سوی مراجع قضایی از طریق اداره ثبت و صدور اجراییه ثبتی (درصورت وجود اموالی که به نام زوج می باشد) مهریه خود را وصول نماید.

رجوع به دادگاه :
درصورت عدم نتیجه دلخواه از اداره ثبت ، زن با ارائه سند رسمی لازم الاجرا می‌تواند به دادگاه صالح برای الزام زوج به پرداخت مهریه مراجعه و اقامه دعوا نماید دادگاه نمی‌تواند به بهانه لازم الاجرا بودن قباله نکاح و امکان وصول مهر از طریق اجرای ثبت از رسیدگی به دعوای زن خودداری کند زیرا دادگستری مرجع تضلاعات عمومی است.

مطالبه مهریه از سهم الارث زوج

چنانچه زن مایل باشد برای مطالبه مهریه از سهم الارث همسر خود استفاده نماید حتماً باید پدر همسر فوت نموده باشد. چون تا زمانی که پدر همسر در قید حیات است زن نمی‌تواند درخواست مهریه خود را از اموال پدر شوهر داشته باشد .زیرا پدر شوهر تکلیفی برای پرداخت مهریه پسر ندارد .مگر در زمان عقد،  پرداخت مهریه را ، تعهد نموده باشد.مطالبه مهریه ازسهم الارث زوجه چندحالت داردکه دراینجا به بررسی آن می پردازیم.

1- در صورتی که شوهر فوت کند و اموالی از خود به عنوان ارث به جای گذاشته باشد. زوجه می‌تواند مهریه خود را از سهم الاث همسر خود مطالبه کند در این حالت ابتدا مهریه زوجه پرداخت می شود ومابقی طبق قانون به هریک ازوراث تعلق می گیرد.

2- همسر زنده ودرقید حیات است وپدرهمسر ازدنیارفته است . دراین مورد خاص زوجه می تواند( فوت پدر شوهر) مطالبه مهریه را از سهمی که به عنوان ارثیه به شوهر می‌رسد ،داشته باشد.

نکته بسیارمهم درخصوص مطالبه سهم الارث پس ازطلاق 

در مواردی بعد از طلاق ، زوج موظف است مهریه رابه صورت اقساط پرداخت کند ولی به دلیل عدم استطاعت مالی ازپرداخت استکاف می کند .اگر پس ازطلاق ، پدر زوج فوت کند. زوجه می‌تواند مهریه خود را ازسهم الارثی که به زوج می رسد مطالبه کند . زیرا مهریه جزء دین‌ همیشگی مرد به حساب می‌آیدوالی البد درصورت عدم پرداخت به زوجه بدهکاراست .

کلام آخر:

مطالبه مهریه از سهم الارث زوج حتی پس ازطلاق ، بسیار پیچیده ودارای مراحل قانونی سخت وطاقت فرسا می باشد ولی درعین حال دارای نتیجه خوبی است به شرط اینکه ازابتدا  ازوکلای متخصص بهره ببرید.  گروه وکلای حق وران با بهره گیری از وکلای خوب تهران پاسخگوی سوالات حقوقی شما پیرامون مطالبه مهریه ازسهم الارث وسایر مباحث حقوقی می باشند.

یکی از خدمات گروه وکلای ارائه خدمات مشاوره حقوقی رایگان میباشد .برای دسترسی به پاسخ سوالات حقوقی خود به صورت رایگان میتوانید از بخش پرسش و پاسخ اقدام کنید.در صورتی که تمایل به مشاوره حقوقی فوری دارید می توانید از بخش مشاوره تلفنی حق وران اقدام نمایید.همچنین میتوانید درخواست مشاوره های خود را به صورت حضوری، آنلاین و یا تلفنی در مباحث مختلف پیگیری کنید.مجموعه گروه وکلای حق وران با بهره مندی از ده وکیل خوب تهران آماده پاسخگویی به سوالات و مشکلات شما عزیزان در بخش های مختلف می باشند.

گروه وکلای حق وران

 

در صورتی که سوالی در مورد مطالبه مهریه را دارید و در تهران ساکن هستید می توانید از یکی از  ده وکیل خوب تهران که به شما معرفی میشود بهره ببرید.

همچنین اگر که تمایل به مطرح کردن سوال خود به صورت رایگان دارید ، می توانید از صفحه پرسش و پاسخ اقدام نمائید.

و اگر که می خواهید در اسرع وقت پاسخ خود را بیابید ، مشاوره حقوقی تلفنی راهکار شماست .

وکلای حق وران راهنمای شما در رسیدن به نتیجه مطلوب می باشند. شماره تماس : ۰۹۱۲۹۴۲۶۶۷۴

ما را در اینستاگرام دنبال نمایید

 haghvaran@

 

 

 

خانم آخرتیمشاهده نوشته ها

Avatar for خانم آخرتی

این مقاله توسط گروه وکلای حق وران، تشکیل شده از وکلای حرفه ای و پایه یک دادگستری با سالها تجربه ، تحریر و نظارت شده است و به منظور پاسخگویی به نیازهای شما گردآوری شده است. در صورتی که شما سوالات مشابه دارید ، پائین همین پست بپرسید تا مطلب مورد نظر شما گردآوری شود.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *