قانونگذار جهت حمایت از موجرین و سهولت در تخلیه در صورت انقضاء مدت ، اقدام به وضع مقرراتی تحت عنوان دستور تخلیه نموده است.موجر یا مالک با توسل به عنوان دستور تخلیه می تواند بدون مراجعه به دادگاه و به صورت فوری به محض انقضاء مدت تقاضای صدور یک دستور قضایی یا اجرایی موسوم به دستور تخلیه را بخواهد.
مراحل گرفتن حکم تخلیه فوری ملک از مستاجر
حکم تخلیه فوری ملک چقدر طول میکشد؟
حکم تخلیه فوری هفت روز طول خواهد کشید + مدت زمانی که موجر یا وکیل وی در این خصوص اقدام به تنظیم دادخواست می کنند.
سپس مدت زمان ثبت نام در سامانه ثنا؛ ثبت دادخواست؛ مراجعه به دفتر خدمات الکترونیک قضایی؛ ارجاع دادخواست به شورای حل اختلاف ؛احراز شرایط توسط شورا؛ را باید مد نظر قرار دهید.
پس از صدور حکم تخلیه فوری ملک اجرای حکم تخلیه توسط مامور اجرای احکام شورا و بعد از واریز وجه ودیعه به حساب دادگستری انجام خواهد شد.
همچنین در برخی موارد که موجر اقدام به باز کردن درب نخواهد کرد؛مامورین کلانتری برای اجرای حکم دادگاه میتوانند اقدام کنند که برای این منظور با حضور وی و تنظیم صورت جلسه موجر اقدام به شکستن قفل درب و ورود به ملک می نماید.
قانون دستور تخلیه فوری
دستور تخلیه فوری که از آن برای انجام تخلیه ملک استیجاری استناد می شود، ماده ۹ قانون شورای حل اختلاف است، بر اساس بند «ب» ماده ۹ قانون شورای حل اختلاف رسیدگی به همه دعاوی مربوط به تخلیه عین مستاجره در صلاحیت این شورا است اما باید توجه داشت که این امر شامل قراردادهای اجارهء حوزه املاک سرقفلی و حق کسب و پیشه نمی شود.
بر اساس این ماده قانونی، دادخواست تخلیه فوری ملک اجاره ای می بایست به شورای حل اختلاف، محلی ارائه شود که ملک مورد نظر در آن قرار دارد.
پس از ارائه دادخواست تخلیه فوری به شورای حل اختلاف محل پلاک ثبتی، این شورا باید ظرف مدت یک هفته به دعوای بین موجر و مستاجر با توجه به مدارک ارائه شده رسیدگی نماید و در صورت کامل بودن مدارک ارائه شده حکم مقتضی یعنی حکم تخلیه فوری ملک مورد نظر را صادر نماید.
تفاوت دستورتخلیه باحکم تخلیه
دستور تخلیه بدون رسیدگی قضایی توسط شورای حل اختلاف یا اداره اجرای ثبت صادر می شود . همچنین برای دستور تخلیه رعایت تشریفات آیین دادرسی ضروری نیست.و اجرای دستور تخلیه نیازمند صدور اجراییه نیست.
ولی حکم تخلیه اصولا نیازمند تشکیل جلسه رسیدگی و صدور حکم است و حتماً یک قاضی بر روند اجرای حکم نظارت دارد یا حکم مستقیماً توسط خود شخص قاضی صادر می شود.
ضمنا حکم تخلیه کاملا در چارچوب مقررات آیین دادرسی مدنی مورد طرح و رسیدگی قرار می گیرد.اجرای حکم تخلیه نیاز به صدور اجراییه دارد.
نکات مهمی که هنگام درخواست تخلیه ملک بهتراست بدانیم .
رسیدگی به درخواست صدور حکم تخلیه ، حسب مورد ،می تواند در صلاحیت شورای حل اختلاف یا دادگاه عمومی باشد .
به انتخاب متقاضی این امکان وجود دارد که برای تخلیه مستاجر ، تقاضا به صورت درخواست صدور حکم تخلیه یا دستور تخلیه باشد.
صلاحیت شورای حل اختلاف به رسیدگی دستور تخلیه محدود به مواردی است که قرارداد اجاره عادی باشد و امضای دو شاهد در قرارداد وجود داشته باشد و قرارداد کتبی باشد و مدت و مبلغ در قرارداد ذکر شده باشد. به عبارت دیگر برای تقاضای دستور تخلیه چند شرط به شرح ذیل باید وجودداشته باشد
- قرارداد اجاره کتبی باشد.
- در قرارداد مدت ذکر باشد.
- در قرارداد مبلغ ذکر شده باشد.
- در قرارداد حداقل امضای دو شاهد وجود داشته باشد.
- مدت قرارداد پایان یافته باشد.
در صورتیکه قرارداد اجاره رسمی باشد، مرجع صدور دستور تخلیه و صدور اجراییه در خصوص تخلیه دفتر اسناد رسمی تنظیم کننده سند و اداره اجرای ثبت است.
هزینه دادرسی دعوای تخلیه فوری ملک
درمحاکم قضایی دعاوی به دو دسته مالی و غیرمالی تقسیم می شوند .در خصوص دعاوی مالی هزینه دادرسی ثابت نبوده و بسته به خواسته دعوامتغیر می باشد اما در خصوص دعاوی غیرمالی هزینه دادرسی ثابت است و با توجه به اینکه دعوای تخلیه فوری ملک ازدعاوی غیرمالی است هزینه دادرسی آن برابر دعاوی غیرمالی وثابت می باشد.
پیشنهاد میشود برای اخذ حکم تخلیه فوری از بهترین وکلای خوب تهران در گروه وکلای حق وران حتما اقدام به مشاوره رایگان نمایید.
بدون دیدگاه