تقسیم ناعادلانه ارث در قانون مدنی ایران

تقسیم ناعادلانه ارث در قانون مدنی ایران


تقسیم ناعادلانه ارث در قانون مدنی ایران یکی از مسائل حساس و پیچیده است. تقسیم ناعادلانه ارث معمولا منجر به بروز نزاعات خانوادگی می گردد.حتی گاهی مواقع در این دعاوی خانوادگی متوفی اقدام به محرومیت ورثه از ارث می‌کنند که چنین چیزی در قانون پذیرفته نخواهد بود.

شخص وصیت کننده تنها می‌تواند در یک سوم از اموال خود تصمیم گیری نماید .در صورتی که شخص متوفا یک وصیت‌نامه فرزند یا یکی از وراث را از ارث محروم کرده باشد ورثه می‌تواند از طریق مراجع قانونی شخصاً و یا به کمک وکیل ارث اقدام قانونی انجام دهد.

در این مقاله سعی داریم به بررسی چالش های ارث وتقسیم ارث می پردازیم.

تقسیم ناعادلانه ارث در قانون مدنی ایران
تقسیم ناعادلانه ارث در قانون مدنی ایران

تقسیم ناعادلانه ارث در قانون مدنی ایران

تعریف ارث در حقوق ایران ، انتقال قهری اموال متوفی به بازماندگان وی به ترتیبی که قانون معین کرده است می باشد. طبق ماده 861 قانون مدنی موجبات ارث دو امر است که اشخاص یا به واسطه نسب و یا سبب ارث می برند.

تقسیم ناعادلانه ارث به این معناست که درصد میراثی که به هر یک از وراث تعلق می گیرد برابر نمی باشد. برخی از قانون های مرتبط با ارث در حقوق ایران ممکن است در برخی موارد ناعادلانه و ناسازگار با نیازها و توقعات فردی و اجتماعی باشند.

محرومیت از ارث توسط پدر یا مادر

مستند به ماده 837 قانون مدنی ، اگر فردی به موجب وصیتی یک یا چند نفر از وراث خود را از ارث محروم نماید، این امر امکان پذیر نمی باشد. برای مثال اگر پدر و پسر به موجب تعهد نامه ی محضری یا در دفتر اسناد رسمی اعلام کنند که پسر و فرزندان وی از پدر ارث نبرند ، این تعهد نامه چه رسمی و چه به موجب سد عادی پس از فوت پدر نافذ نمی باشد.

به موجب ماده 841 قانون مدنی ، شخص وصیت کننده تنها در مورد اموال متعلق به خود می تواند وصیت نماید و در خصوص اموال دیگران حتی اگر همسر وی باشد نمی تواند وصیتی نماید.

نکته :

وصیت به مال غیر ، حتی در صورت اجازه مالک باطل می باشد.

تقسیم ناعادلانه ارث در قانون مدنی ایران
تقسیم ناعادلانه ارث در قانون مدنی ایران

تقسیم ارث قبل از فوت توسط پدر

1.چنانچه شخص قبل از فوت در حالی که مالک اموال خود می باشد اقدام به تقسیم و انتقال اموال خود به شخص دیگر یا وقف آن بپردازد امکان اعتراض توسط وراث وجود ندارد.

2.اگر متوفی در زمان حیات تا یک سوم از اموال خود را برای یکی از وراث وصیت نماید ، وصیت او نافذ خواهد بود.

3.صلح عمری : یعنی شخصی می تواند جهت انتقال مال خود به دیگری اقدام به تنظیم قرارداد در دفترخانه اسناد رسمی نماید . برای مثال پدری می خواهد ملک خود را به مالکیت فرزندش دراورد ، شرط انتقال مالکیت این است که تا زمانی که زنده باشد مالکیت منتقل نشود و پس از فوت به وارث تعلق گیرد.

چه کسانی از ارث محروم می گردند ؟

براساس قانون مدنی ایران موارد محرومیت از ارث به شرح ذیل است :
کفر : شخص کافر از مسلمان ارث نمی برد اما مسلمان می تواند از کافر ارث برد.
لعان : عدم انتساب فرزند به پدر که این نسبت توسط پدر بیان می گردد.
زنا : فرزند متولد شده از رابطه نامشروع از پدر و مادر و اقوام آن ها ارث نمی برد.
قتل : فرزندی که پدر خود را کشته باشد از ارث محروم می گردد.

دکتر محمد جواد گوهریانمشاهده نوشته ها

Avatar for دکتر محمد جواد گوهریان

سلام من دکتر محمد جواد گوهریان هستم و متولد سال ۱۳۶۴ و دارای دکترای تخصصی در رشته حقوق خصوصی از دانشگاه خوارزمی هستم. بنده سابقه  تالیف و گردآوری بیش از ۸ مقاله در حوزه حقوق خصوصی در نشریات معتبر داخلی و  گرد آوری کتاب در حوزه آرای وحدت رویه قضائی را دارا می باشم. انجام وکالت و مشاوره در بیش از ۴۳۸ پرونده مطرح در محاکم داخلی و بیش از یازده پرونده داوری در عرصه قرارداهای داخلی تا سال ۱۳۹۸ توسط بنده به انجام رسیده است. تخصص در وکالت در زمینه ملکی و همینطور در زمینه شرکت های داخلی و بین المللی در خصوص انعقاد قرارداهای جاری  و وکالت دائم از دیگر حوزه های فعالیت بنده هست. همینطور بنده مفتخرم پاسخ سوالات کاربران عزیزمان را که عضو با ارزش سایت در نزد ما محسوب می شوند، را به دقت و به صورت رایگان در سایت و در بخش پرسش وپاسخ قرار بدهم .

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *