موانع ارث مطابق قانون مدنی
محرومیت از ارث مطابق باوصیت :
طبق ماده ۸۳۷ قانون مدنی محرومیت وارث از ارث در وصیت نافذ و معتبر نیست. ماده ۸۴۳ قانون مدنی نیز به متوفی فقط در مورد یکسوم از مال خود امکان وصیت داده است.در حقیقت، وصیتکننده مطابق قانون مدنی فقط حق دارد به میزان یکسوم از اموال خود را وصیت کند و وصیت او نیز برای این میزان، صحیح و نافذ است و چنانچه نسبت به بیشتر از این میزان وصیت کند، چنین وصیتی به اجازه سایر ورثه بستگی دارد.
زیرا به استثنای یکسوم اموال، بقیه ترکه متعلق به ورثه است و شخص صاحب این اموال که همان وصیتکننده است، حق دخالت در آنها را ندارد و اموال مزبور به طور طبیعی در اختیار همه ورثه قرار میگیرد تا طبق ضوابط و مقررات مربوط به ارث، میان آنها تقسیم شود.
ولی گاهی اتفاق می افتد پدر و مادری قصد داشته باشند همه اموال خود را تنها به یکی از فرزندان بدهند یا یکی از فرزندان را از ارث محروم کنند، دراین صورت حکم این قضیه چیست؟
در پاسخ به اینکه چه کسانی از ارث محروم اند؟
بهتر است بدانید که اگر هر یک از ۴مورد فوق که به آن اشاره شده است مشمول افراد وارث می باشند منجر به محرومیت از ارث خواهد بود. مطابق
قتل مورث
وقتی وارث اقدام به قتل مورث کرده باشد از ارث او محروم خواهد شد.
مطابق (ماده ۸۸۰ قانون مدنی) لذا در قتل مورث فرقی ندارد که به تنهایی این کار را کرده باشد یا در آن معاونت داشته باشد.
گاهی ممکن است قتل غیر عمد باشد که تنها قاتل از پرداخت دیه محروم میشود.
استثنائات
گاه قتل عمد مورث به دلیل قصاص یا برای دفاع اتفاق میافتد.
در این صورت موجب سلب و محرومیت از ارث نخواهد شد.
به عنوان مثال: در قصاص زنی که همسر خود را کشته باشد؛ فرزندان طلب قصاص مادر را کرده که پس از قصاص مادر؛ مال در بین تمام ورثه تقسیم خواهد شد .
قتل مورث در اینجا به دلیل دفاع مشروع میباشد که؛ وقتی کسی برای دفاع از خود مرتکب جرم می شود در واقع دفاع مشروع انجام داده و عمل او فاقد کیفر قانونی است.
از عوامل موجهه جرم نیز محسوب میشود که؛ اگر در حالت عادی انجام شود؛ جرم محسوب میشود.
ولی در این شرایط جرم نیست و مجازاتی ندارد.
مثلاً در دعوای خانوادگی فرزند پدر را به قتل برساند و اثبات شود که در جریان دفاع مشروع خود اتفاق افتاده است که در این حالت فرزند از ارث محروم نخواهد شد.
شخص کافر
یکی از موانع ارث کافربودن وارث است . مطابق ماده ۸۸۱ مکرر قانون مدنی شخص کافر از مسلمان ارث نخواهد برد.
اما مسلمان از کافر ارث می برد.
در صورتی که متوفی کافر باشد و در بین وارثین او شخص مسلمانی باشد سایر وراث کافر از ارث محروم و تنها شخص مسلمان خواهد برد.
محرومیت از ارث با لعان
زمانی که زن و شوهر یکدیگر را در طی مراسمی لعنت کرده باشند یا فرزندی که به دلیل انکار آن واقع شده از پدر و جد پدری ارث نخواهد برد.
فرزند تنها از مادر و خویشان و مادری ارث می برد.
در این صورت نه پدر از فرزند و نه فرزند از پدر خواهد برد.
در صورتی که پدر از لعان خود برگردد و آن را تکذیب کند؛ مطابق ماده ۸۸۳ قانون مدنی از فرزند خود ارث خواهد برد.
تا به اینجا متوجه شدیم که چه کسانی از ارث محروم اند و با استثناعات آن آشنا شدیم یکی دیگر از موارد محرومیت از ارث فرزندان متولد زنا می باشدکه در ادامه به آن می پردازیم.
فرزندان متولد از زنا
فرزندانی که متولد زنا هستند از مادر و از پدر و از اقوام آنها ارث نخواهند برد.
چون که رابطه خویشاوندی نسبی وجود ندارد و عدم توارث بین زانی و فرزند ناشی از زنا یکی از دلایل فقدان رابطه خویشاوندی مشروع می باشد.
تفاوت محرومیت از ارث و موانع ارث
محرومیت از ارث زمان اتفاق می افتد که مورث در طی یک وصیت نامه می تواند یک یا چند نفر از ورثه را از ارث محروم کند.
اما نکته قابل توجه در وصیت نامه ان است که این وصیت شامل یک سوم از سهم مورث می باشد که می تواند در آن تصمیمگیری کند و بقیه به نسبت سهم بین وارثین در صورتی که مشمول موانع ارث نباشند تقسیم خواهد شد (مطابق ماده ۸۳۷ قانون مدنی)
مشاوره با وکیل ارث
موضوع ارث یکی از مباحث مهمی است که در پروندههای حقوقی میتواند با چالشهای زیادی همراه شود. به دلیل اهمیت زیاد این حوزه بسیار مهم است که حتما از یک وکیل ارث کمک و مشورت بگیرید. در غیراینصورت ممکن است متحمل ضررهای مالی جبرانناپذیری شوید. یک وکیل ارث خبره ومتبحر با تجربه و دانشی که دارد میتواند به خوبی شما در انتخاب مسیر درست کمک کند. همه وکلابه تمام جزییات ارث تسلط کافی ندارند به همین دلیل ضروری است که پیش از هر اقدامی با وکیل ارث مشاوره حقوقی داشته باشید.
اگر تا به اینجابه پاسخ سوالات خود نرسیده اید می توانید از طریق شماره 09129426674 با بهترین وکلای خوب تهران در حوزه تخصصی ارث اقدام به اخذ مشاوره فوری تلفنی یا مشاوره رایگان نمایید.
بدون دیدگاه