اثبات رابطه ی نسبی بین فرزند و والد

نسب اثبات نسب رابطه پدر فرزندی نفی ولد نفی رابطه نسب اثبات رابطه نسب


 رأی وحدت رویه 617  اشعار می دارد از دیدگاه موازین قضایی،  زانی پدر عرفی طفل متولد شده محسوب می‌شود و با این حکم تمامی وظایف و تکالیف پدر عرفی و قانونی را دارا خواهد بود.

نسب مشروع نیز ناشی از ازدواج قانونی و مشروع زن و مرد است.

مهم ترین دلایل برای اثبات نسب ،سند ولادت یا شناسنامه، شهادت و امارات، اقرار،  امارات قضایی وآزمایش ژنتیکی (DNA) می باشد.

نسب به چه معناست :

 زمانی که زن و مردی با هم ازدواج می‌کنند و پیوند زناشویی می‌بندند، به تولد هر فرزندی که ناشی از این ازدواج است، در اصطلاح حقوقی به آن نسب می‌گویند. در واقع اثبات رابطه نسب همان ارتباط خونی بین فرزندان و پدر و مادر است.

نسب در لغت به معنی قرابت و خویشاوندی است. در اصطلاح حقوقی عبارت است از رابطه ی پدر فرزندی و یا مادر فرزندی و رابطه ی خونی و طبیعی میان دو نفر که یکی به طور مستقیم و بی واسطه از صلب یا بطن دیگری به دنیا آمده باشد.

 

گروه وکلای حق وران
گروه وکلای حق وران

بررسی رابطه نسبی

برخورداری فرزندان از حقوق قانونی ، منوط به آن است که نسب آنها ، مشروع باشد . معمولا در زمینه بهره مندی از حقوق قانونی همچون نفقه و ارث ، در مورد فرزندانی که ناشی از رابطه زوجیت شرعی و به ثبت رسیده هستند ، مشکلی پیش نمی آید و شناسنامه ارائه شده توسط فرزندان ، برای اثبات نسب مشروع آنها ، کفایت می کند .

گروه وکلای حق وران

در بعضی مواقع که پدر و مادر از تلقیح مصنوعی استفاده می‌کنند، نسب ناشی از تلقیح مصنوعی است. گاهی مواقع هم نسب ناشی از رابطه شبه‌ناک است. نسب مشروع نیز ناشی از ازدواج قانونی و مشروع زن و مرد است. برای اثبات نسب بین دو نفر باید ازدواج زن و مرد و همچنین نسب پدر و مادر اثبات شود.

دلایل طرح دعوی اثبات نسب :

پدر ، فرزند متولد شده از همسر را ، متعلق به خود نداند .یا عقد زوجین به ثبت نرسیده و فرزند ، دارای شناسنامه نمی باشد.به طور خلاصه دلایل طرح دعوای نسب به شرح ذیل است .

  • اثبات نمودن نسب پدر از سوی مادر
  • اثبات نمودن نسب پدر از سوی فرزند
  • اثبات نمودن  نسب پدری از سوی پدر

چگونگی اثبات نسب:

گاهی شرایطی به وجود می آید که مشروع بودن نسب فرزند ، مورد اختلاف واقع می شود و یا به دلیل عدم ثبت ازدواج پدر و مادر ،شناسنامه ای  برای فرزند مشروع ، نمی گیرند. دراین می بایست در دادگاه ، دعوایی تحت عنوان دعوی اثبات نسب مطرح نمود.

مهم ترین دلایل برای اثبات نسب ،سند ولادت یا شناسنامه، شهادت و امارات، اقرار،  امارات قضایی وآزمایش ژنتیکی (DNA) می باشد.

 

 شاید به این مطالب هم علاقه مند باشید :

 نمونه رای ضرب و جرح عمدی فرزند توسط پدر

 تعرض جنسی در کودکی

طرح دعوای نسب:

برای دعوای اثبات نسب باید از طریق دادگاه خانواده اقدام کرد. خواهان دعوا کسی است که ادعای نسبیت با خانواده‌ای را دارد و دادخواستش را با عنوان اثبات نسب پدری، مادری یا هر دو مطرح می‌کند. اگر شناسنامه خواهان دعوا مثبت ادعا نبوده و شهادت و امارات مربوط به فراش موجود نباشد، می‌توان از طریق آزمایش DNA نسبت به اثبات مدعا اقدام کرد.

کودکانی که بی‌سرپرست یا گمشده هستند، بهتر است از همین روش دی‌ان‌ای استفاده کنند. دعوای اثبات نسب قابل تجدیدنظر خواهی بوده است. پس از اعلام قطعیت اثبات نسب، فرزند دارای آثار حقوقی شده و می تواند برای مواردی همچون رابطه وراثت اقدام کند.

 

گروه وکلای حق وران
گروه وکلای حق وران

 

دادگاه صالح برای طرح دعوای نسب :

دادگاه صالح برای رسیدگی به این موضوع بر عهده و در صلاحیت دادگاه خانواده است. زمانی که رای صادر می‌شود، می‌توان در دادگاه تجدید نظر استان نسبت به این رای اعتراض نمود. این دادگاه وظیفه بررسی به اثبات را دارد.

برای اثبات نسب مادری چون دوران بارداری و زایمان را نمی‌توان به راحتی انکار کرد و همچنین از موقع به دنیا آمدن نوزاد تا مدت 15 روز باید تولد او را در ثبت احوال اعلام شود و شناسنامه دریافت شود، برای همین اثبات نسب مادر خیلی راحت‌تر از اثبات برای پدر است.

چون مردان به راحتی می‌توانند ازدواج موقت داشته باشند، برای همین برای اثبات نسب پدری، باید آزمایشات مختلفی گرفت شود تا رابطه فرزند و پدر مشخص شود و این آزمایشات هم به راحتی در دسترس نیست و هم پر هزینه است. برای همین این کار با دشواری‌های زیادی همراه است. لذا توصیه ما همراه داشتن وکلای متخصص خانواده حق وران در این نوع پرونده ها است.

در صورت اثبات نسب ، سرنوشت فرزند نامشروع چه می‌شود؟

زمانی که نوزادی حاصل رابطه نامشروع باشد، هرچند نسبت این نوزاد به پدر غیر قانونی است . ولی مرد به عنوان پدر عرفی نوزاد وظیفه دارد نفقه این فرزند را بپردازد و برایش شناسنامه بگیرد.

مهم است که بدانیم ، فرزند متولد شده اگر ناشی از رابطه نامشروع هم باشد ، گرفتن شناسنامه برای نوزاد و پرداخت نفقه ، وظیفه قانونی پدر است. زیرا بر اساس قانون ، فرزندان(چه مشروع و چه نامشروع) نیازمند برخورداری از حقوق اجتماعی نظیر تحصیل ، درمان و غیره هستند .

رأی وحدت رویه شماره 617 درخصوص کودک حاصل ازرابطه نامشروع

 رأی وحدت رویه 617  به این نکته اشاره می‌کند که اگر طفلی متولد از زنا باشد؛ از دیدگاه موازین قضایی، زانی پدر عرفی طفل متولد شده محسوب می‌شود و با این حکم تمامی وظایف و تکالیف پدر عرفی و قانونی را دارا خواهد بود.

به این معنی که باید برای صدور شناسنامه طفل اقدام کند. رابطه زانی و فرزند به همین موارد محدود شده است و طبق ماده 884 قانون مدنی رابطه‌ توارث بین آن‌ها شکل نمی‌گیرد.

گروه وکلای حق وران

سخن پایانی :

در این خصوص ، معمولاً مراجعه به وکیل رابطه نامشروع می تواند راهگشای  افرادی باشدکه نیازمند اقدامات حقوقی و قانونی برای اثبات نسب هستند. ضروریست بدانیم  همه وکلا در این زمینه فعالیت نمیکنند و لازم است در زمان مراجعه به وکیل برای اثبات نسب ، دقت نظر بیشتری به خرج دهید.

لذا برای پیگیری مسائل مربوط به حتما از  وکیل رابطه نامشروع که درزمینه اثبات نسب واثبات رابطه فرزند و والد فعالیت می کنند  اقدام نمائید.

از جایی که این موضوع در زمینه های مختلفی سبب بروز مشکلات و دعاوی مختلف از جمله دعاوی مربوط به ارث میگردد ، وکیل ارث  نیز دارای توانمندی های لازم در اثبات این رابطه سببی میتواند کمک کننده باشد.

گروه وکلای حق وران
گروه وکلای حق وران

 

 

 

مشاوره حقوقی وکیل ملکی

برای انجام مشاوره حقوقی وکیل ملکی از طریق دکمه زیر اقدام کنید

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *