مراحل شکایت برای گرفتن ارث
برای گرفتن ارث چندین مرحله (در ساده ترین پرونده ها ) وجود دارد که شامل موارد زیر می باشد. این مراحل را می توانید به وکیل ارث جهت پیگیری از صفر تا صد واگذار نمائید.
وکیل پایه یک متخصص در زمینه ارث با داشتن تخصص و تجربه کافی در زمینه حقوق میراث، به شما کمک خواهد کرد تا این فرآیند را با موفقیت پشت سر بگذارید.
با توجه به تغییرات مکرر در قوانین میراث، انتخاب وکیل پایه یک ارث با تجربه و خبره در این زمینه میتواند به شما کمک کند تا از بهترین نتیجه بهره مند شوید.
گواهی فوت متوفی |
گواهی فوت به محض فوت شخص صادر می شود و اجباریست که به وسیله آن می توان مراحل انحصار وراثت به صورت محدود یا نامحدود را پیگیری کنیم. اعضای خانواده شامل پدر، مادر، خواهر، برادر، فرزند، ماموران انتظامی، گروه های امدادی، کارکنان قبرستان، و مالک ملکی که در آن فوت شده است می تواند با ارائه مدرک شناسایی گواهی فوت را دریافت کندبهتر است بدانید گواهی فوت باید حتماً ده روز پس از فوت متوفی توسط افراد مذکور گرفته شود و سپس شناسنامه را تحویل دهند چون بعد از ابطال شناسنامه و گواهی فوت صادر میشود که این گواهی در واقع به جای شناسنامه کاربرد دارد و برای امور و مراحل شکایت حصار وراثت مورد نیاز خواهد بود . |
استشهادیه دفتر اسناد رسمی | تمامی وراث باید اسم شان در فرم های مخصوص استشهادیه نوشته شود و به امضای سه نفر شاهد برسد و امضای آنها از طرف رئیس دفتر اسناد رسمی تایید شود. |
گواهی پرداخت مالیات ارث | برای پرداخت مالیات ارث باید اداره امور مالیاتی آخرین اقامتگاه قانونی متوفی در ایران مراجعه کرد اگر متوفی مقیم خارج از کشور باشد باید ورثه برای پرداختن به امور مالیاتی به اداره امور مالیات مربوطه در تهران مراجعه کنند و با در دست داشتن مدارک مورد نیاز برای صدور گواهی مالیات بر ارث کلیه داراییهای متوفی را به سازمان امور مالیاتی اعلام کند مطابق ماده ۱۷ قانون مالیات های مستقیم تمام اموال متوفی از حساب بانکی، سپرده بانکی، سهام، سهم مشترک، اوراق مشارکت، زمین، ماشین و غیره به اضافه سودهای متعلق به آن مشمول مالیات بر ارث خواهند بود از جمله اموالی که بر آنها مالیات بر ارث تعلق نخواهد گرفت :بیمه عمر؛ خسارت فوت ؛پس انداز خدمت؛ وجوه بازنشستگی؛ اثاث منزل؛ دیه می باشد که با تسلیم اظهارنامه مالیاتی از طرف ورثه و ثبت اظهارنامه به واحد مالیاتی ارجاع داده خواهد شد. بعد از تشکیل پرونده نوبت به بررسی اظهارنامه توسط کارشناسان اداره مالیات خواهد شد. سپس با ثبت فرم اطلاعات ورودی و ارائه گواهی انحصار وراثت توسط ورثه می توان به ماترک متوفی رسیدگی نمود و با گزارش از اموال ورثه با صدور برگ تشخیص مطالبات مالیاتی ابلاغ شده و نوبت به صدور برگ مفاصا حساب و پرداخت آن خواهد رسید. |
ارائه مدارک شناسنامه و کپی به دادگاه | اصل شناسنامه و کپی آن برای تایید هویت و ارائه به دادگاه الزامی است.با طی کردن مراحل بالا مدارک و اسناد باید مورد بررسی قرار بگیرند .سپس یک نوبت آگهی در روزنامه های کشور به چاپ می رسد تا چنانچه کسی اعتراض دارد بتواند به دادگاه مراجعه کند.
چرا که بعد از این مدت قاضی مبادرت به تقسیم ارث خواهد نمود. برای اینکه بدون حضور در هر یک از مراحل انحصار وراثت بخواهید حضور داشته باشید ؛می توانید با اخذ وکیل ارث و میراث اقدام به رسیدگی نمایید. |
تقسیم ارث بر اساس دسته بندی طبقاتی انجام می پذیرد. این دسته بندی به شرح زیر است :
وارثین طبقه اول
- همسر متوفی
- پدر و مادر متوفی
- فرزندان متوفی نبود آن ها نوه ها
وارثین طبقه دوم
- پدربزرگ و مادربزرگ
- همسر متوفی
- برادران و خواهران متوفی
وارثین طبقه سوم
- همسر متوفی
- خاله
- دایی
- عمه
- عمو متوفی پدر
در صورت نبود آنها فرزندانشان
- زنازاده(ماده ۸۸۴ قانون مدنی)
- لعان زن و شوهر( ماده ۸۸۳ قانون مدنی)
- قاتل بودن وارث( ماده ۸۸۰ قانون مدنی)
- کافر( ماده ۸۸۱ قانون مدنی)
محرومیت لعان زن و شوهر از ارث
لعان زن و شوهر طبق ( ماده ۸۸۳ قانون مدنی) از ارث محروم می باشد.
لعان زن و شوهر سوگندی می باشد که بر اساس و پایه مراسم در حضور حاکم شرع انجام میشود.
در این مراسم زن و شوهر از یکدیگر جدا شده و حق ازدواج مجدد با یکدیگر را نخواهند داشت.برای اینکه زن و شوهر مشمول مجازات اسلامی حد قذف ۸۰ ضربه شلاق حد زنا و نفی ولد نشوند باید مراسم آن برای هر دو طرف اجرا شود و فاقد هرگونه تغییراتی باشد.در واقع آن جهت برطرف کردن مجازات حد کاربرد دارد.درلعان زن و شوهر زوج سوگند یاد میکند و نسبت زنا را به زوجه خواهد داد. زوج با سوگند های مشابه اتهام وارده را رد میکند و برای همیشه ازدواج دوباره آن ها ممنوع می شود.
زنازاده یا فرزند نامشروع ارث نمیبرد
همان طور که در ماده ۸۸۴ قانون مدنی ذکر شده است؛ زنازاده یا فرزند نامشروع از پدر و مادر و یا اقوام آنها هیچ گونه ارثی نخواهد برد.البته در زمینه حکم قانونی فرزندان نامشروع استثنائاتی وارد شده است که می تواند جهت اثبات شرایط وراثت ولد زنا را تحت شعاع قرار دهد که از این قرار می باشد:
- زمانی که طفل ناشی از رابطه نامشروع با فردی باشد که در شبه یا اشتباه بوده است.
- هنگامی که عمل زنا نسبت به او با اکراه انجام گرفته است بنابراین نسبت قانونی خواهد داشت.
- مواقعی که زن و مرد هر دو در شبه باشند عمل زنا نخواهد بود.
- رابطه زنا از طرف یکی از والدین ثابت شده باشد و نسبت به والد دیگر در شبه و یا همراه با اکراه باشد.
- در صورتی که زناکار موقع ارتکاب از اشتباه عمل ارتکابی خودآگاه نباشد و نداند که نسبت به او ممنوع است که از این رابطه ولد به شبهه نامیده می شود.
قاتل ارث نمیبرد
مطابق با ماده ۸۸۰ قانون مدنی قتل مانع از ارث خواهد شد.زمانی که قتل مورث به صورت عمدی باشد؛ در نتیجه فردی که به او ارث تعلق میگیرد، از ارث محروم خواهد شد.هر چند که موصی هم وصیت کرده باشد و انگیزه موصی له ازاقدام به قتل رسیدن به وصیت نامه باشد.
چون قتل عمد با هدف بوده قتل عمدی و باعث بطلان وصیت است.
چنانچه قتل غیر عمدی باشد مانع از ارث نخواهد شد.در واقع اگر به دلیل دفاع مشروع و یا تحت عنوان مامور اجرای احکام کیفری صورت بگیرد مانع از ارث نخواهد بود.بنابراین قتل عمدی زمانی که نامشروع باشد موجب محرومیت از ارث خواهد شد.
در اینجا بی لیاقتی وارث اثبات شده است.گاهی وارث عمل سقط جنین را انجام می دهد؛ هرچند این عمل از نظر کیفری قتل محسوب نخواهد شد؛ ولی بر اساس ماده ۸۵۲ قانون مدنی شامل محرومیت از ارث می شود.البته اگر وارث در قتل فقط معاونت داشته باشد از ارث محروم نخواهد شد.چرا که مطابق ماده ۳۵۷ قانون مجازات اسلامی مرتکب قتل نشده است.قتل مورث دیوانه نیز مانع از ارث می باشد.حتی در قانون قتل غیر مستقیم مورد از طریق:مباشرت، تسبیب، تحریک حیوان، اراده، اهلیت و غیره چون باعث اقبی از مباشر است؛ قتل عمد محسوب شده و محرومیت از ارث را در پی خواهد داشت.
کافر ارث نمیبرد
فرد کافر مشمول ارث نخواهد شد.اگر متوفی مسلمان باشد و وارث کافر به وی ارث تعلق نمیگیرد.
چنانچه متوفی کافر باشدو جمع ورثه او اعم از کافر و مسلمان،وراث کافر ارث نخواهند برد ؛حتی اگر از نظر درجه و رتبه مقدم بر وارث مسلمان باشند.
حتی اگر متوفی مسلمان باشد و جز وارث کافر وارثی نداشته باشد؛ ارث نخواهد برد و اموال به اصطلاح بلا وارث بوده وبه بیت المال خواهد رسید.
محرومیت از ارث با وصیت
از جمله باورهای غلط رایج در جامعه محرومیت از ارث با وصیت می باشد.در واقع در نظام جمهوری اسلامی ایران محرومیت از ارث فاقد اعتبار می باشد.
مطابق ماده ۸۳۷ قانون مدنی هیچ کس نمی تواند ورثه را از ارث محروم کندو وصیت نامه نوشته شده با این مضمون نافذ نبوده و فاقد اعتبار است.مگر اینکه وارث به اراده موصی تسلیم شودو محرومیت را بپذیرد.
چون هیچ کسی نمیتوند منوط بر وصیت نامه ورثه را از ارث محروم نماید.مطابق با قانون ارث تنها موصی می تواند در ثلث مال خود وصیت کند و مابقی ارثیه مطابق قانون ارث به تملک قهری ورثه برای حفظ شئون خانواده تقسیم خواهد شد.مگر در هر یک از مواردی که در بخش قبلی به آنهااشاره شد و مورث از ارث محروم خواهد ش
دیدگاه کاربران
سلام
آقایی ازدواج مجدد داشتن و بعد از فوتشون خانم از آقا ارث بردن.الان که خانم فوت شدن ایا بچههای آقا از ارثی که خانم از پدرشون برده، ارث میبرن؟
سلام. خیر ارث نمی برن
سلام وقتتون بخیر .در صلحنامه مادری تمام سهم الارث از پدرش را در ازای هزار متر مربع زمین ،به برادرانش بخشیده یا صلح کرده در حالیکه سهم الارثش حدود ده هزار متر میشود .ایا ورثه میتوانند صلحنامه را باطل کنند یا درخواست سهم الارث از مادربزرگشان که بعد از پدربزرگشان فوت شده کنند ؟ممنون میشم راهنمایی کنین
با سلام و تشکر از انتخاب حق وران برای مشاوره حقوقی
تحت شرایطی امکان فسخ وجود دارد البته باید از وکیل راهنمایی بگیرید و متن و شرایط صلح نامه حتما توسط وکیل بررسی شود.
وکلای موسسه حقوقی حق وران می توانند در موضوعات مختلف حقوقی وکیل شما باشند.
سلام خسته نباشید پدرم در استان مازندران یه زمینی از پدرشون بهش ارث رسیده که جزو منابع طبیعی استان بوده و برای اوقاف پدرم در اون زمین ۲۰ سال پیش خونه ساخته و الان که پدر بزرگم فوت شده پسر عموم رفته این زمین رو از منابع طبیعی خریده و سند گرفته که این زمین برای منه والان حکم تخلیه خونه پدرمو گرفته هر کاری تو استان کردیم قاضی گوشش بدهکار این موضوع نبود و چون زمین ارثی بوده پدر من هیچ مدرکی نداره
ا سلام. بدلیل تخصصی بودن موضوع و تعارض اظهارات شما (از بعد حقوقی) نیازمند بررسی و مطالعه مدارک می باشیم.
سلام .همسرم دو هفته پیض فوت کرده
برای قیومیت باید چکارکنم و روال کار به چه صورته
دو فرزند دارم و ساکن کرجم
سلام. با فوت پدر، پدر بزرگ قیم و عهده دار امور مالی طفل می شود ولی حضانت بر عهده شماست.
سلام .وقت بخیر .مادرم و من سهم ارث پدری رو به برادرمون توی مشاور املاک به برادرم بخشیدیم و در ازای اون مبلغی رو گفتند که
میدن ولی خبری نشد .منو مادرم پیشمان شدیم از این بخشش …چه راهی چلو ما میزارید ..ممنون
سلام. متن صلح نامه یا هبه نامه باید مطالعه شود. ولی مدنظرتون باشه که هبه نامه و صلح نامه باید رسمی باشد تا اعتبار قانونی داشته باشد.
سلام .ی سوال داشتم .آیا خواهر از خواهر خودش ارث میبره …خواهرم فقط ی دختر داره
سلام بله. البته در صورتیکه از طبقات اول ارث کسی باقی نمانده باشد
باسلام .من یک فرزند دختر دارم .اگر خودم زودتر از پدر مادرم فوت کنم آیا دخترم که نوه آنها
میباشند سهم ازث منو ارث میبرد ؟
سلام. بله ارث می برد. ارث بردن فوق تابع قواعد طبقه اول ارث می باشد و پسر دو برابر دختر سهم الارث خواهد داشت.
با عرض سلام .پدر بنده دو تا خانه دارد و یکی از این خانه ها را میخواد سه دانگ سه دانگ به اسم پسرها بزند در دفتر خانه و عنوان نماید که بعنوان ارث داده و دیگر ادعایی نکنند وحالا اگر بعد از فوت پدر بنده پسرها باز هم میتوانند ادعای ارث از دیگر اموال پدرم بکنند ؟
سلام. اگر که ایشان در زمان حیات خوذ اقدام به انتقال واحد فوق به فرزندانشان نمایند، موضوع مشمول نقل و انتقال قراردادی بوده و از شمول ارث خارج خواهد بود. ورثه نیز نمی توانند ادعایی نمایند.
با سلام .خانه ای از پدرم که فوت شدن باقی مانده پدرم قبل از فوت مادرشون فوت کردن
حالا تقسیم ارث چگونه است به عموهایم ارثی می رسد .مادرم می تواند خانه را بعنوان مهریه بردارد
سلام. اول ماترک مادربزرگ شما بین پدر و عموهای شما تقسیم میشه و بعد هر چی باقی بمونه اعم از ماترک پدرتون و آنجه به پدر شما به ارث رسیده مابین ورثه پدرتون تقسیم میشه.
سلام .جسارتا یه سوال دارم .چنانچه مردی دارای دو همسر باشد و به رحمت خدا برود از همسر اولش اولاد دارد ولی از همسر دومش اولاد ندارد ولی همسر دوم از شوهر قبلیش اولاد دارد ایا ارث همسر دومش که از مرحوم اولاد ندارد اعم ازمنقول و غیرمنقول یک هشتم است یا یک چهارم ؟ از همکارانتان جوابهای متفاوت شنیده ام .لطفا جواب بدید .
سلام. هر دو همسر نامبرده مجموعه یک هشتم ارث می برند. یعنی یک هشتم از اموال منقول و بهای اموال غیر منقول بین دو همسر بالویه تقسیم می شود.