پیمایش به پایین

بهترین وکیل وقف

وکیل وقف متخصص با دارا بودن تجربه کافی در این زمینه می تواند از ابتدا تا انتهای پرونده وقفی را با شما همراه باشد یک وکیل وقف آگاه شما را هم از قوانین و مقررات آگاه می کند و شما موکلین عزیز را در احقاق حقوقتان یاری می رساند.

دکتر محمد جواد گوهریان

وکیل پایه یک دادگستری با ۱۷ سال سابقه

دکتر محمد جواد گوهریان یکی از اعضای موسس مجموعه حق وران می باشد که برای نخستین بار در سال 1391 با ثبت و تاسیس مجموعه حق وران مجموعه خدماتی را در قالب موسسه حقوقی حق وران به جامعه حقوقی کشور ارائه می کرد. بعدا در سال 1395 و با تغییر ساختار سازمانی به گروه وکلای حق وران، خدمت دهی موسسه از جامعه حقوقی به عموم افراد جامعه تغییر پیدا کرد. در این راستا تیمی متشکل از 11 وکیل متخصص با تجربه و دارای مدرک دکترای حقوقی در زمینه های مختلف اقدام به خدمات دهی نمودند که حاصل آن تشکیل چندین شعبه از مجموعه حق وران در سطح کشور می باشد. امید است مجموعه حاضر در رفع نیازهای حقوقی مردم و آحاد افراد جامعه موثر بوده و قادر به حل مشکلی از مشکلات مردم بوده باشد.

دکتر سبحان فتح اللهی

وکیل پایه یک دادگستری

وقف در قانون مدنی

ماده ۵۵ قانون مدنیوقف عبارت است از این که عین مال، حبس و منافع آن تسبیل شود.

منظور از حبس عین این است که عین از ملکیت واقف خارج شده است و در ملکیت موقوف علیهم در می آید. این مال دیگر قابل نقل و انتقال نیست مگر در شرایط خاص. تسبیل نیز یعنی مال در جهت خاصی که واقف مد نظرش بوده استفاده گردد.

حسب قانون مدنی واقف باید مالک مال موقوفه باشد تا بتواند آن را وقف کند.

 

شرایط وقف

شرایط عقد وقف را می توان از سه جهت مورد بررسی قرار داد.

  1. شرایط مال موقوفه: مالی که قرار است وقف شود باید در ملکیت واقف باشد یعنی مالک عین و منافع باشد. مثلا مستاجر نمی تواند عین مستاجر را وقف کند. همچنین باید قابلیت تسلیم را داشته باشد. مال قابل بقا باشد یعنی موقتی نبوده و از بین نرود.
  2. شرایط واقف: باید دارای اهلیت باشد. یعنی عاقل، بالغ، مختار و رشید باشد.
  3. شرایط موقوف علیهم: موقوف علیه زمان انتفاع باید موجود باشد. اهلیت در وقف برای ایشان اهمیت ندارد. زیرا عقدی مجانی و کاملا به نفع موقوف علیهم می باشد.

اقسام وقف

وقف دارای اقسامی است: الف) وقف عام ، ب)وقف خاص .

الف)وقف عام:در این نوع وقف موقوف علیهم آن عامه هستند و به طور دقیق مشخص نیستند مثل:وقف برای مساجد، امور عام المنفعه، اعضای یک کتابخانه، بیمارستان و غیره.همانطور که می داند برای اینکه عقد وقف ایجاد شود نیاز به سه رکن دارد.ایجاب و قبول و قبض.بنابر این ایجاب توسط واقف گفته می شود ، قبول حتما با حاکم است حتی اگر متولی داشته باشد ، قبض حسب مورد با متولی یا حاکم است.

ب)وقف خاص:در این قسم از وقف موقوف علیهم آن محصور و مشخص است. مثلا: فرزندان خود واقف یا افراد مشخصی. ایجاب و قبول و قبض آن بدین شرح است: ایجاب توسط شخص واقف ، قبول با موقوف علیه ، قبض هم توسط موقوف علیهم است.

 

وقف اولاد چیست؟

حسب ماده ۷۳ قانون مدنی:وقف بر اولاد و اقوام و خدمه و واردین و امثال آن‌ها صحیح است.

وقف بر اولاد یکی از مصادیق وقف خاص است. یکی از انگیزه های واقف برای این کار؛ زنده نگهداشتن اسم و رسم خود است و یا ممکن است جنبه حمایتی از اولاد خود را داشته باشد. در این نوع وقف صرف قبولی طبقه اول موقوف علیهم کافی است و تا زمانی که طبقه اول وجود داشته باشد، طبقه دوم از بهره مندی مال موقوفه محروم می شوند. منظور از طبقه اول و دوم، طبقات ارث هستند.

 

وقف اولاد ذکور

همانطور که گفته شد یکی از مصادیق وقف خاص وقف بر اولاد است. حال می توان در عقدنامه ذکر کرد که منتفعین از وقف تنها اولاد ذکور نسلا بعد نسل باشند.

البته باید سلسله مراتب طبقات را همچون مورد قبل رعایت کرد.

 

قانون وقف زمین

این امکان وجود دارد که اعیان زمینی واگذار و عرصه آن وقف شود. حال فرض کنید زمینی وقف شده است. اگر این زمین از سازمان اوقاف خریداری شود؛ شخصی که این ملک را خریداری کرده است صرفا مالک اعیان آن است. و باید سالانه به سازمان اوقاف اجاره  پرداخت کند.

این مطلب را هم مد نظر داشته باشید که هر اعیانی که بدون اجازه سازمان اوقاف ساخته شود هیچ ادعایی در مورد آن پذیرفته نیست.

اسناد اوقافی چیست و چه ویژگی هایی دارند؟

سند وقفی نیز یکی از اقسام سند ملکی است. در این نوع سند نوع وقف و جهت آن و همچنین عرصه یا عرصه و اعیان در آن ذکر شده است. در ظاهر نیز با سند ملکی تفاوتی ندارد.

علی الاصول سند اوقافی در خرید و فروش با اسناد ملکی تفاوتی دارد و با سختی ها پیچیدگی های خاص خود همراه است و به این راحتی قابل خرید و فروش نیست. به عنوان مثال نیاز به رضایت متولی دارد و جمع آوری گواهی های مخصوص.

همچنین می توان با توجه به سربرگ و مفاد سند اوقافی به تفاوت بین سند وقفی و ملکی پی برد.

یکی از مهم ترین ویژگی های سند اوقافی این است که قابل خرید و فروش نیست و با توجه به متن فوق تنها امکان اجاره آن از سازمان اوقاف وجود دارد.

نشان وکالت برتر

درباره حق وران

چرا وکالت وقف خود را به حق وران بسپارید؟

گروه وکلای حق وران از نخبگان حقوق از جمله اساتید دانشگاه، وکلای دادگستری و قضات باز نشسته می باشد که در جهت ساده سازی و در اختیار قرار دادن هر چه بهتر قوانین و ارائه دیدگاه های حقوقی در جهت تبیین و فهم بهتر قوانین و مقررات برای عامه مردم گام برداشته است.

بیشتر درباره‌ی حق وران بخوانید

+۲۰

سال تجربه مفید

آنلاین

مشاوره

تلفنی

مشاوره

حضوری

مشاوره

صدای وکیل

موقوف علیه در وقف چیست ؟

منظور از موقوف علیه یا موقوف علیهم آن شخص یا اشخاصی هستند که وقف کننده برای آنان مالی را وقف کرده است.

شخص موقوف علیه حتما شخص حقیقی نیست. یعنی ممکن است شخص حقوقی باشد؛ به عنوان مثال ممکن است فرد الف بخشی از اموال خود را برای موسسه ی خیریه ای وقف کند.

شخصی که برای او وقف صورت گرفته حتما نیازی نیست که دارای اهلیت باشد. حتی اگر محجور باشد که در این صورت ولی و یا حسب مورد متولی مال را قبض می کند.

شرایط شخص واقف

شخص واقف باید  اختیار داشته باشد و بالغ و عاقل باشد و بتواند با اختیار و رضایت خود اموال خود را تصرف کند.

برای مثال شخص نادان ، نابالغ و یا فرد ورشکسته نمیتواند وقف کند.

تمام موارد بالا توسط وکیل وقف بررسی می گردد.

ناظر وقف

ماده ۷۸ قانون مدنی: واقف می‌تواند بر متولی، ناظر قرار دهد که اعمال متولی به تصویب یا اطلاع او باشد.

حسب قانون مدنی داشتن یا نداشتن ناظر امری اختیاری است. ناظر انواعی دارد:

الف)نظارت استطلاعی: که به این نوع نظارت اطلاعی هم نیز گفته می شود. در این نوع نظارت متولی بعاد از انجام امور خود باید به اطلاع ناظر برساند و در همین حد کفایت می کند.

ب)نظارت استصوابی: در این نوع نظارت متولی باید قبل از انجام هر کاری ناظر را آگاه کرده و با تایید او اقدامات خود را انجام دهد.

اگر واقف ناظر معین کرده باشد ولی نوع آن را مشخص نکرده باشد اصل بر نظارت استطلاعی است.

مشخص نمودن دقیق عین وقف

یعنی دقیقا مشخص شود که چه چیزی قرار است وقف شود. و شرایط وقف در مورد آن صدق کند.

در مورد مال وقفی سه شرط باید در مورد آن صدق کند.

  1. واقف دیگر نمیتواند تصرفی در مال اعم از فروش و انتقال داشته باشد.
  2.  واقف باید نیت تقرب الهی داشته باشد و منافع مال را وقف نماید.
  3. عین مال وقفی باید باقی بماند. یعنی از بین نرود و موقتی نباشد.
  4. مال وقفی قابل تحویل باشد (مانند زمین ، اما حیوان قابل وقف نیست)

در توضیح مورد سه میتوان گفت مثلا میوه را نمی توان وقف کرد اما درخت میوه قابلیت وقف کردن دارد.

وقف اموال بعد از مرگ امکان پذیر است ؟

دو فرض در این سوال قابل طرح است.

۱. اولین فرض و مهم ترین فرض این است که شخصی مالی را برای بعد از وفات خود وقف کرده است.وقف، عقدی عینی است یعنی همانطور که گفته شد در اینجا باید قبض و اقباض صورت گیرد یعنی واقف مال را به موقوف علیه داده و آن را قبول کند. پس علی القاعده چنین کاری بعد از مرگ امکان ندارد. مگر اینکه واقف قبل از مرگ خود عقد وقف را کاملا صحیح منعقد کند و شرطی ضمن عقد آورد: تا زمانیکه واقف زنده است خود او از اموال منتفع شود و بعد از فوت در دست موقوف علیه باشد. این شرط حسب ماده ۱۰ قانون مدنی و اصل آزادی قراردادها درست است.

۲. شخصی فوت کرده و وراث متوفی از طرف متوفی اقدام به به وقف می کنند. خب در اینجا چون عقد نیاز به قبض و اقباض از طرف صاحب مال دارد امکان پذیر نیست. مگر این که وراث متوفی به یاد بود او دست به چنین کاری بزنند.یعنی وراث مال را وقف کرده و نام موقوفه را به یاد متوفی گذارند.

خیار شرط در وقف چیست؟

همان طور که در عناوین بالا ذکر شد در عقد وقف مالکیت از واقف سلب شده و به موقوف علیه داده می شود. پس از اجرای عقد دیگر امکان نقل و انتقال مال نیست این یعنی وقف عقدی دائمی است و شرط خلاف آن؛ یعنی موقتی کردن عقد، خلاف مقتضای ذات آن است که باعث باطل شدن آن می شود.

خیار شرط یعنی آن که در عقدی قید شود که اگر فلان اتفاق افتد عقد منفسخ می شود. که این امر باعث می شود اثر دائمی بودن عقد از بین رود و باعث تزلزل مالکیت شود.

بنابراین می توان نتیجه گرفت که شرط خیار باطل و مبطل عقد است. به زبان ساده یعنی هم شرط باطل است و هم عقد باطل است.

وقف مال مشاع با پیگیری وکیل وقف

یکی از مواردی که همواره جای بحث است ، بحث مشاع بودن اموال جهت وقف است.

چرا که اگر مالکیت مال تنها به یک نفر تعلق داشته باشد، وقف مال قطعا به راحتی امکان پذیر است.

در صورتی که در مال مشاع سهم هر شخص مشخص باشد ، نیازی نیست رضایت تمام مالکان جلب شود، هر کدام از شرکا این اختیار را دارند که سهم خود را وقف کنند.

اما در صورتی که سهم هر شخص مشخص نباشد به گونه ای که تمام اشخاص در تمامی بخش های مال مشاع شریک باشند، وقف بدون اجازه سایر شرکا امکان پذیر نیست.

 

اعتبار وقف به صورت منقطع یا دارای زمان

اگرشخص واقف، مال مورد نظر را در یک زمان خاص برای اشخاصی خاص وقف کند. مانند وقف زمین برای فرزندان به آن وقف زمان دار می گویند. این مورد با دوام وقف متفاوت است. یعنی اگر محدود به مدت معینی باشد با موقتی بودن متفاوت است. به عنوان مثال: مثلا حقوق مادی مخترع ۲۰ سال است که دارای محدوده ی معینی است.

اعتبار وقف به صورت دائمی

وقف دوم  درست در مقابل وقف منقطع قرار می‌گیرد، در حقیقت در این نوع وقف زمان خاصی برای آن در نظر گرفته نمی‌شود. مانند وقف مسجد یا اماکن مذهبی برای تمامی مردم.

 وقف عام 

وقف عام زمانی اتفاق می افتد که مصرف کنندگان از مال موقوفه گروه یا فرد خاصی نباشد، بلکه وقف برای عموم باشد.

به عنوان مثال اماکن عمومی، مساجد، بیمارستان‌ها و پارک‌ها.

زمینه های ممکن برای وقف

وقف می‌توانید در زمینه مختلف مانند امور فرهنگی، امور بهداشتی، امور اجتماعی و امور مذهبی انجام شود.

وکیل اوقاف چه وظایفی دارد؟

وکیل متخصص اوقاف توسط  شخص وقف کننده  انتخاب می‌شود تا امور وقف را پیش ببرد.

وکیل اوقاف مسئول تمامی کارهایی است که وقف کننده در اختیار او می‌گذارد. او در واقع می‌تواند از منافع انجام این امور بهره‌مند باشد، اما حق نقل و انتقال مال موقوفه را ندارد.

تفاوت سند وقفی با سند ملکی 

املاک وقفی دارای تفاوت هایی با املاک غیروقفی می باشند.

اولین تفاوت آن ها در سند مالکیت آن هاست که سند ملکی به صورت یک جلد سند کامل دارای پلاک ثبتی و شماره قطعه و سریال و … می باشد.

حال آنکه املاک وقفی، املاکی هستند که زمین آن‌ها به فرد تعلق داشته و او زمین خود را وقف کرده است، بنابر این اداره اوقاف می‌تواند زمین‌های موقوفه را به شکل اقساط ۹۹ ساله به سایر افراد واگذار کند.

فردی که این زمین‌ها را خریداری می‌کند، باید به طور سالانه برای هر یک از آن‌ها هزینه مشخص شده به اداره اوقاف پرداخت کند.

مبلغی که اداره اوقاف برای زمین‌های وقفی در نظر گرفته است بسیار ناچیز می‌باشد.

به دلیل اختلاف در سندها و ماهیت مالکیت این زمین ها ، معمولا قیمت زمین های وقفی پائین تر از زمین های دارای سند می باشد .

پرسش و پاسخ

پرسش و پاسخ های حقوقی

مخاطبین وب سایت گروه وکلای حق وران میتوانند بصورت رایگان سوالات حقوقی خود را پرسیده و پاسخ پرسش‌های خود را دریافت کنند.

مشاهده همه
سوال

اقامت ویژه در ایران

۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ | توسط .

سلام. من شهروند افغانستان هستم و میخواهم برای ایران اقامت ویژه بگیرم باید چه کنم؟

مشاهده پرسش
سوال

پس گرفتن هدایای نامزدی

۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ | توسط مبین

سلام وقت خوش. من نزدیک یک سال هست که نامزد دارم و الان به این نتیجه رسیدم که این خانمبرای من مناسب نیست و نمیخام ازدواج کنم ولی در طول این دوران هدایای باارزشی مثل طلا براش خریدم میتونم این هدایا رو پس بگیرم؟

مشاهده پرسش
سوال

پیش فروش ساختمان

۳۱ فروردین ۱۴۰۴ | توسط مهدوی

سلام وقت خوش. قراردادی تحت عنوان پیش فروش آپارتمان که از قبل تنظیم شده بود را امضا کردم. موعد تحویل 1 مهر بود. به سازنده که مراجعه کردم گفت باید مبلغی را بیش از آنچه قرارداد بسته ایم را بدهم و گفت چون قرارداد رسمی نیست اگر شکایت کنم به نتیجه نمی رسم. این حرف […]

مشاهده پرسش
سوال

فروش محصول تاریخ گذشته

۳۱ فروردین ۱۴۰۴ | توسط پرستو

سلام. من از یک داروخانه مقداری دارو خریدم و حالا که اومدم خونه متوجه شدم بعضی از داروها تاریخ گذشته است. به داروخانه که رفتم گفتن که داروها رو از من طبق مقررات پس نمی گیرن. باید به کجا شکایت کنم و آیا به نتیجه می رسم؟

مشاهده پرسش
سوال

کارگر و کارفرما

۳۱ فروردین ۱۴۰۴ | توسط جوادپور

سلام. من 5 سالی هست که در شرکتی مشغول به کار هستم. در قرارداد قید کردیم که کارفرما مکلف است بیمه کند. اما طی این چند سال کارفرما بیمه کامل پرداخت نکرده یعنی به جای سی روز بیست روز پرداخته. من میتونم مازاد رو از کارفرما بگیرم؟

مشاهده پرسش
سوال

توقیف ماشین

۳۱ فروردین ۱۴۰۴ | توسط عزیزی

سلام وقت بخیر. پسر داییم چند روز پیش به خونه ما اومده و از مادرم ماشین رو برای چند روز قرض گرفته. هفته گذشته مطلع شدیم که دولت به علت قاچاق مواد مخدر ماشین رو توقبف کرده و ماشین هم به نام مادرم هست. میشه ماشین رو از توقیفی خارج کرد؟

مشاهده پرسش
سوال

وقف

۲۷ فروردین ۱۴۰۴ | توسط تقی پور

سلام پدر بزرگم یک باب مغازه را وقف 50 ساله کرده برای مصارف عامه و در وقف نامه ذکر شده که پس از 50 سال وقف به نوه های او برسد در این صورت آیا عقد وقف صحیح است و اگر صحیح نباشد آیا ما میتوانیم اجاره آن 50 سال را از اداره اوقاف بگیریم

مشاهده پرسش
سوال

چگونگی دریافت نفقه گذشته

۲۷ فروردین ۱۴۰۴ | توسط بهادری

سلام وقت بخیر. من قصد طلاق دارم و میخام از شوهرم جدا شم. برای همین به خونه پدرم اومدم. من می تونم نفقه ی گذشته رو دریافت کنم یا خیر؟

مشاهده پرسش
سوال

مالک سند در صلح عمری

۱۹ فروردین ۱۴۰۴ | توسط امیر فضلی

سلام وقتتون بخیر. من در صلح عمری ذی نفعم میخام بدونم سند به نام چه کسی میشه؟

مشاهده پرسش
سوال

ارث زوجه

۱۹ فروردین ۱۴۰۴ | توسط فاطمی نیا

سلام وقت بخیر. شوهر من فوت کرده و به غیر از من هیچ ورثه ای نداره. میزان سهم من چقدر میشه و آیا دولت می تونه به عنوان وارث قرار بگیره؟

مشاهده پرسش

نظرات کاربران

موکلان درباره حق وران چه می‌گویند؟

جهت اطمینان خاطر نظر موکلان ما در مورد پرونده‌هایی که به گروه مشاورین حق وران سپرده‌اند را مشاهده کنید

سهولتی که مجموعه‌ی شما برای وکالت پروند‌های حقوقی ایجاد کرده بسیار جای تقدیر و تشکر دارد، با تشکر از خدمات ارزنده‌ی موسسه حق وران

اورمان فقیهی محدث

برنامه نویس و توسعه دهنده

از راهنمایی های مفید و کاربردی شما ممنونم

خانم شفیعی

موکل پرونده خانواده

سوالات متداول وقف

سوالات متداول از وکیل وقف

در معامله ملک وقفی کجا باید استعلام گرفت؟
هم از اداره ثبت اسناد و هم اداره اوقاف باید استعلام بگیرید.
آیا ملک مشاع قابل وقف است؟
بله اگر کسی بخواهد سهم خود را در مال مشاع وقف کند می تواند. اوقاف میتوان سهم دیگر افراد را در صورت توافق بخرد و در صورت عدم توافق شرکا سهم وقف شده به فروش رفته و مبلغ آن برای کار مورد نظر واقف خرج می گردد.
ارتباط با ما

با گروه وکلای حق وران در ارتباط باشید

آدرس

دفتر مرکزی

تهران، خیابان میرزای شیرازی، بالاتر از مطهری، پلاک219، طبقه پنجم، واحد دو

ساعات کاری

ساعات کاری

9:00 صبح تا 17:00 عصر
شنبه تا پنجشنبه

ایمیل

پست الکترونیک

haghvaran@gmail.com
نقشه‌ی دفتر گروه مشاورین حق وران

دیدگاه کاربران

تا کنون دیدگاهی ثبت نشده است.

اولین نفری باشید که دیدگاه خود را ثبت میکند!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

--:-- 00:00

رزرو وقت

رزرو وقت مشاوره

گروه مشاورین حق وران، سیستم رزرواسیون هوشمند و قدرتمندی را در راستای ارائه‌ی خدمات بروز و آنلاین برای مشتریان خود توسعه داده‌است. با استفاده از این سیستم به راحتی میتوانید جهت تنظیم شکواییه، رزرو وقت آنلاین حضوری و تلفنی اقدام کنید.

تماس
تماس اضطراری
۰۹۱۲-۹۴۲۶۶۷۴
واتس اپ
شماره واتساپ
۰۹۱۲-۹۴۲۶۶۷۴
سامانه رزرو وقت مشاوره حق وران

دکتر سبحان فتح اللهی

وکیل پایه یک دادگستری

مشاهده‌ی رزومه
دکتر محمد جواد گوهریان

دکتر محمد جواد گوهریان

وکیل پایه یک دادگستری با ۱۷ سال سابقه

مشاهده‌ی رزومه