اعسار از هزینه دادرسی ، به معنای عدم توانایی در پرداخت هزینه دادرسی است و کسی که اعسار او در دادگاه ثابت شود به تناسب دعوایی که مطرح کرده از پرداخت هزینه دادرسی تحت شرایطی ، معاف میگردد. نکته مهم دردعوای اعساراین است که اعسار تنها از فرد معسر پذیرفته میشود.
شخص معسر برای عدم پرداخت هزینه دادسی به طورموقت ،باید طرح دعوا نماید که این دعوی به دو روش انجام میشود:
- همراه با دعوای اصلی
- دعوی اعسار از طریق ارائه دادخواست جداگانه
نمونه دادخواست مطالبه مهریه
اعسار از هزینه دادرسی
اعسار در لغت، به معنای تنگ دست شدن است و به شخصی که اعسار او اثبات شود، معسر می گویند. معسر از هزینه دادرسی کسی است که به واسطه عدم کفایت دارایی یا عدم دسترسی به مال خود به طور موقت قادر به پرداخت بدهی خود نیست .این فرد، می تواند با ارائه دادخواست اعسار به دادگاه، ادعای اعسار نماید.
در صورتی که شخصی مدعی اعسار باشد هزینه دادرسی موقتاً از او دریافت نمیشود. اما در اولین جلسه دادرسی دادگاه به ادعای اعسار او رسیدگی میکند و اگر جزئاً یا کلاً اعسار او را بپذیرد به طور موقت جزئاً یا کلاً از پرداخت هزینه دادرسی معاف میشود.
نکات مهم اعساراز هزینه دادرسی :
اعسار یک دعواست بنابراین میتوان آن را به صورت جداگانه نیز مطرح کرد لذا مدعی اعسارهم میتواند ادعای اعسار را ضمن دادخواست دعوای خود اقامه کند وهم می تواند به صورت جداگانه دادخواست اعسار بدهد.
مدعی دعوای اعسار موقتاً از پرداخت هزینه دادرسی معاف میشود بنابراین صرفاً ادعای اعسار کافی است تا شخص را موقتاً از پرداخت هزینه دادرسی معاف کند بنابراین دادخواستش بدون هزینه و اخطار رفع نقص ثبت میشود.
اگر ضمن دادخواست دعوای بدوی ، اعسار نیز مطرح شود همان دادگاه یا شورای حل اختلاف رسیدگی کننده به دعوای اصلی به اعسار رسیدگی خواهد کرد. مدعی اعسار میتواند از کلیه ادله اثبات دعوا جهت اثبات اعسار خود استفاده کند.
در صورتی که دلیل دعوای اعسار شهادت شهود باشد باید شهادت کتبی حداقل دو نفر از اشخاصی که از وضعیت مالی و زندگی مدعی اعسار مطلع هستند ضمیمه دادخواست شود.
سوالات قاضی از شهود اعسار از هزینه دادرسی
پس از ثبت دادخواست اعسار، قاضی، در خصوص اعسار فرد، جلسه ی رسیدگی تشکیل می دهد و پس از بررسی مدارک مدعی اعسار ، افرادی که به عنوان شاهد، استشهادیه اعسار را امضاء نموده اند، را به دادگاه دعوت می نماید و سوالاتی را از شهود اعسار می پرسد که بسته به موضوع پرونده، این سوالات متفاوت هستند که درنهایت پس از بررسی کامل مدارک و گفتگو باشهود ، حکم اعسار صادر می کند.
نمونه سوالات قاضی از شهود
- درخصوص چگونگی آشنایی شاهد با مدعی اعسار
- پیرامون وضعیت اقتصادی و معیشتی مدعی اعسار
- درباره شغل مدعی صدور حکم اعسار
اعسار از هزینه دادرسی مهریه
زوجه برای اعسار از هزینه دادرسی مهریه، باید دلایل و مدارک مناسب را به دادگاه ارائه کند. ادله مناسب شامل، شهادت شهود و لیست اموال می شود.
شخص معسر باید استشهادیه ای را به امضای دو شاهد که درمورد وضعیت معشیت و درآمد وی اطلاع دارند، برساند و ادعای اعسار خود را ارائه دهد. دادگاه در جلسه رسیدگی، سوالاتی از شهود می پرسد و در صورت اطمینان از شهادت شهود، رای به اعسار زوجه صادر می نماید. لیست اموال مدعی اعسار است درصورت موجود بودن، باید به دادخواست پیوست شود.
در صورت دستور قاضی به حضور شهود و عدم حضور شهود در دادگاه، ممکن است دعوای اعسار مدعی از سوی دادگاه رد شود و رای به عدم اعسار مدعی، صادر شود. بنابراین، از آنجا که عدم ارائه مدارک کافی و مستند، منجر به رد ادعای اعسار می شود، مدعی اعسار باید از یک وکیل متخصص در این زمینه مشورت بگیرد.
لایحه اعسار از هزینه دادرسی
نمونه لایحه اعسار از پرداخت هزینه دادرسی
ریاست محترم شعبه… دادگاه … با سلام با احترام در خصوص دعوای مطروح به کلاسه بایگانی….. مبنی بر اعسار از پرداخت هزینه دادرسی مطالبه 200 عدد سکه تمام بهار آزادی به عنوان مهریه اینجانب به طرفیت آقای….. مراتب را به استحضار آن مقام محترم می رساند: در راستای اثبات ادعای خود مبنی بر عدم تمکن مالی و ناتوانی از پرداخت هزینه دادرسی، پرینت حساب های بانکی اینجانب در طی دو سال اخیر که حاکی از گردش مالی اینجانب می باشد و نیز استشهادیه شهود به پیوست لایحه تقدیم می گردد. ضمناً شهود معرفی شده به جهت اطلاع کامل از وضعیت مالی بنده و نداشتن وسیله و عدم تمکن مالی اینجانب برای هزینه دادرسی به مبلغ… ریال ، جهت ادای شهادت و استماع اظهاراتشان توسط آن دادگاه محترم در هر زمان اعلام بفرمایید، حاضر می باشند. در پایان از ریاست محترم شعبه تقاضامندم به استناد ماده 5 قانون حمایت خانواده، پس از احراز مراتب و با توجه به اوضاع و احوال موجود مبنی بر عدم تمکن واقعی مالی اینجانب و ناتوانی در پرداخت هزینه دادرسی، بنده را از پرداخت هزینه سنگین دادرسی خواسته اصلی (مطالبه تعداد ..عدد تمام بهار آزادی) به میزان …………..ریال معاف نمایید |
لزوم دریافت کمک از یک وکیل در لایحۀ اعسار
لایحۀ اعسار یک متن حقوقی است و برای نگارش یک مسئله حقوقی ، بهتر است از یک وکیل حقوقی مشاوره بگیرید؛ زیرا این لایحه نیز مانند سایرموارد حقوقی دیگر، قواعد خاص خودش را دارد . شما با ارائه لایحه در حقیقت نیاز قانونی خود را به دادگاه اعلام میکنید ؛ بنابراین شیوه نگارش آن بسیار مهم است.
در نگارش دادخواست و لایحه شما باید با زبان قانون آشنا باشید و بتوانید از اصول قانونی برای بیان درست نیاز خود و پیگیری حقوقتان استفاده کنید. بنابراین ، یک اشتباه کوچک میتواند موجب زیان بزرگی بشود ؛ پس بهتراست اجازه دهید یک متخصص حقوقی این کار را برای شما انجام دهد تا بتوانید نتیجه مطلوب را از دعوای خود کسب کنید.
عدم حضور در جلسه اعسار از هزینه دادرسی
از آنجا که حکم راجع به اعسار همیشه حضوری است ، دادگاه باید رأی را حضوری تلقی و به دعوی رسیدگی نماید .اما درصورت رد دعوای اعسار می توانید در مهلت مقرر به رای صادره اعتراض نمایید.
فرم اعسار از هزینه دادرسی
ثبت دادخواست اعسار، توسط هر شخصی که به پرداخت بدهی مالی، محکوم شده است یا قادر به پرداخت نمی باشد، امکان پذیراست. مدعی اعسار، می تواند با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و بر اساس نمونه دادخواست اعسار، اقدام به ثبت این دادخواست نماید. ستون مربوط به اطلاعات خواهان، خوانده و شرح خواسته، از موارد موجود در هر نمونه دادخواست اعسار هستند که فرد، باید، اقدام به تکمیل دقیق آن ها کند.
رد اعسار از هزینه دادرسی
مطابق قانون حال حاضر ، زمانی که اعسار شخصی قبول نشود هزینه ای برای وی در نظر گرفته نمی شود و این مساله می تواند باعث طرح بیشتر چنین مواردی در دادگاه شود. چنانچه درخواست اعسار شخصی رد شود وی می تواند درخواست اعسار مجدد کند . اما مانع از اجرای حکم فرد نمی شود.اعسار هیچگاه دارای اعتبار امر مختومه نمیشود
نمونه استشهادیه اعسار از هزینه دادرسی
اینجانب ………. فرزند ………… به شماره ملی …… و شماره شناسنامه …….. صادره از …… ، با آقای …….. از طریق …… مراوده دارم و از وضیعت مالی ایشان اطلاع دقیق دارم . نامبرده در حال حاضر شاغل در ……. می باشد و در درامد ماهیانه ایشان مبلغ ….. تومان است و توانایی پرداخت هزینه دادرسی به میزان ….. را ندارد ، در صورت لزوم حاضر به حضور در دادگاه و اتیان سوند می باشم .
دیدگاه کاربران
تا کنون دیدگاهی ثبت نشده است.
اولین نفری باشید که دیدگاه خود را ثبت میکند!