مجازات شرب خمر زیر ۹ سال مطابق با ماده ۸۸ قانون مجازات اسلامی امکانپذیر نیست. بلکه فقط اقدامات تربیتی مشخص شده که از جمله این موارد نصیحت و مشاوره با کودک میباشد. معمولا هم به دلیل موارد رفع مسئولیت کیفری از جمله صغیر بودن طفل مسئولیت کیفری ندارند. ضمن این که برای سن قانونی مجازات اسلامی در دختران ۹ سال برای پسران ۱۵ سال شمسی محاسبه میشود. و برای پایینتر از این سن مجازاتی تعیین نمیشود و صغیر محسوب میشود. مرجع مربوط به رسیدگی به جرایم کودکان و نوجوانان دادگاه اطفال و نوجوانان میباشد و با توجه به پیوستن ایران به کنوانسیون حقوق کودک از مجازاتهای تعذیری و حدی برای کودکان جلوگیری شده است.
شرب خمر
شرب خمر در اصطلاح حقوقی به هر گونه استعمال و نوشیدن مشروبات الکلی و سکرآور گفته می شود. برای شرب خمر در قانون ایران مجازات هایی پیش بینی شده است که بسته به شرایط مسکر، نحوه اثبات آن می تواند متفاوت باشد. شرب خمر جزء حدود می باشد. یعنی نوع و میزان و مقدار آن را شرع مقدس تعیین کرده است. که مقدار مجازات آن 80 ضربه شلاق می باشد.
مسئولیت کیفری و چگونگی مجازات کودکان از موارد قابل توجه در قانون مجازات اسلامی می باشد. در این مقاله سعی بر آن داریم که به بررسی مجازات شرب خمر برای افراد زیر 9 سال بپردازیم.
شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر به مقالات ذیل مراجعه کنید:
شرایط مسکر
مسکر باید شرایطی را دارا باشد که مشمول مجازات گردد در غیر این صورت مشمول شرب خمر نمی شود. این شرایط به شرح ذیل است:
- بالغ
- عاقل
- مختار
- آگاه به مسکر بودن
- آگاه به حرام بودن مسکر
نکته:
در صورتی که شخص بداند خوردن مسکر حرام است حتی اگر از مجازات آن اطلاع نداشته باشد بازهم مشمول حد می گردد. این نکته را مد نظر داشته باشید که حتی خوردن فقاع نیز هر چند که باعث مستی نشود باز هم مشمول حد می شود و 80 ضربه شلاق جاری می شود.
اضطرار در شرب خمر برای افراد زیر 9 سال به چه صورت است؟
به صورت کلی می توان گفت هرگاه شخصی در شرایط اضطراری قرار بگیرد که جهت درمان یا نجات از مرگ استعمال مسکر نماید محکوم به مجازات نمی گردد.
مجازات شرب خمر در چه صورتی به وقوع می پیوندد؟
در صورتی که بتوان استعمال شرب خمر را اثبات نمود مرتکب به مجازات محکوم می گردد. اثبات شرب خمر در چند مورد رخ می دهد که به شرح ذیل می باشد:
الف) با استفاده از اقرار خود شخص مبنی بر ارتکاب جرم.
ب) مرتکب باید بالغ،مختار،عاقل و دارای قصد باشد.
ج) شهادت دو مرد عادل.
حد شرب مسکر هشتاد ضربه شلاق می باشد. با توجه به موارد فوق می توان به این نتیجه رسید که افراد زیر نه سال مشمول شرایط تعیین شده در قانون جهت مجازات نمی باشند.
اگر بخواهیم به صورت دقیق تر بیان کنیم باید بگوییم حد شرب خمر برای بار اول، دوم و سوم 80 ضربه شلاق می باشد. ولی برای بار چهارم مجازات اعدام اعمال می شود.
اقدامات تربیتی کودکان زیر 9 سال در شرب خمر
در این مورد با توجه به ماده 88 قانون مجازات اسلامی کودکان زیر نه سال مجازات نمی شوند اما به جای مجازات شرب خمر برای افراد زیر ۹ سال اقدامات تربیتی مشخص گردیده است. که از جمله ی آن می توان به نصیحت قاضی و صحبت با کودک اشاره نمود.
ماده 88 قانون مجازات اسلامی به شرح ذیل می باشد:
درباره اطفال و نوجوانانی که مرتکب جرائم تعزیری میشوند و سن آنها در زمان ارتکاب، نه تا پانزده سال تمام شمسی است حسب مورد، دادگاه یکی از تصمیمات زیر را اتخاذ می کند:
الف- تسلیم به والدین یا اولیاء یا سرپرست قانونی با اخذ تعهد به تادیب و تربیت و مواظبت در حسن اخلاق طفل یا نوجوان
ب- تسلیم به اشخاص حقیقی یا حقوقی دیگری که دادگاه به مصلحت طفل یا نوجوان بداند با الزام به انجام دستورهای مذکور دربند(الف) در صورت عدم صلاحیت والدین، اولیاء یا سرپرست قانونی طفل یا نوجوان و یا عدم دسترسی به آنها با رعایت مقررات ماده (1173) قانون مدنی
پ- نصیحت به وسیله قاضی دادگاه
ت- اخطار و تذکر و یا اخذ تعهد کتبی به عدم تکرار جرم
ث- نگهداری در کانون اصلاح و تربیت از سه ماه تا یک سال در مورد جرائم تعزیری درجه یک تا پنج
مسئولیت کیفری کودکان زیر 9 سال
با توجه به این که در قانون برای شرب خمر برای افراد زیر ۹ سال مجازاتی در نظر گرفته نشده است پس می توان گفت در جرم شرب خمر دارای مسئولیت نمی باشند. موارد رافع مسئولیت کیفری به شرح ذیل است:
1. صغیربودن : سن بلوغ طبق قانون مجازات اسلامی در دختران 9 سال و در پسران 15 سال شمسی می باشد. افرادی که پایین تر از این سن می باشند صغیر محسوب می گردند.
2. جنون: جنون از عوامل منجر به رفع مسئولیت کیفری می باشد.
3. اشتباه:که طبق اشتباه حکمی و اشتباه موضوعی که رخ می دهد می تواند متفاوت باشد.
4. اجبار: حالتی است که فرد به جهت فشارها و مشکلات درونی و بیرونی مرتکب جرم شود.
5. مستی و بی هوشی: در صورتی که مستی ارادی و توسط خود فرد نباشد و یا بیهوش گردد و در آن حین جرمی به اون نسبت داده شود مسئولیت کیفری از دوش وی برداشته می شود.
جرائم افراد نا بالغ در دادگاه اطفال و نوجوانان بررسی می گردد. برای اطلاع از نحوه ی رفع مسئولیت کیفری از اشخاص با وکیل شرب خمر مشورت نمایید. در نهایت با توجه به پیوستن کشور ایران به کنوانسیون حقوق کودک از مجازات تعزیری و حدی نسبت به اطفال و کودکان جلوگیری شده است.
سخن پایانی
کودکان معمولا به دلیل اطلاعات کم و ساده بودن و زود باوری ممکن است دست به امورات ناشایست بزنند. که البته این اقدام اقتضای سن آن ها می باشد و جای تعجبی نیست. ولی باید والدین آن ها فرزندان خود را از این اتفاقات با خبر سازند. و به آن ها آموزش های مناسب را بدهند که هم از جهتی پیشگیرانه باشد و هم باعث جلب توجه کودک نشود.
همچنین دولت می تواند از طریق آموزش و پرورش و رسانه هایی که در اختیار خود دارد آموزش همگانی دهد و کودکان را آگاه سازد. تا مبادا کودکان به دام افراد سودجو بیفتند.
دیدگاه کاربران
تا کنون دیدگاهی ثبت نشده است.
اولین نفری باشید که دیدگاه خود را ثبت میکند!