سوء پیشینه چیست؟
شاید بپرسید راه رفع سوء پیشینه چیست؟
گاهی چنانچه فردی مرتکب جرمی شود برای او علاوه بر مجازات اصلی چون : جریمه یا حبس ،یک مجازات اجتماعی هم در نظر میگیرند : سوء پیشینه
سوءپیشینه چیست؟
در جرایم عمدی، بعدازصدورمحکومیت قطعی کیفری ، مجرم، تا زمان مشخصی، بعد از اتمام مجازات، از بعضی از حقوق اجتماعی محروم شده و در این زمان، برای وی سوء پیشینه یا سوء سابقه کیفری درج می گردد.
به عبارتی ، مرتکب جرم در اثر ارتکاب بعضی جرایم، بصورت دائم یا موقت اعتبار وحقوق اجتماعی خودرا از دست می دهد. در این خصوص قانون مقرر داشته در صورتی که افراد مرتکب جرایم خاصی شوند از برخی حقوق اجتماعی، به صورت همیشگی یا موقت، محروم می شوند. البته با توجه به نوع جرم، بعد از گذشت زمان مربوطه، از وی اعاده حیثیت شده و وضعیت او، به حالت سابق باز می گردد.
گواهی عدم سوء پیشینه چیست؟
استخدام در ارگانها و مراکزدولتی مستلزم این است كه فرد دارای سوء پیشینه كیفری نباشد و باید بتواند درصورت لزوم گواهی عدم سوء پیشینه کیفری ارائه كند.
قانونگذار سوء پیشینه کیفری را در جرایم درجه یک تا پنج ، مندرج در ماده ۱۹ قانون مجازات اسلامی پیش بینی کرده است. به دلیل تاثیر سوء پیشینه برای استخدام، افراد بسیاری در این خصوص، نگرانیهای بسیاری دراین مورد دارند که بهتراست بایک وکیل مجرب مشاوره کنند. ناگفته نماند بسیاری از جرایم، در گواهی عدم سوء پیشینه، منعکس نشده و این امر، صرفا محدود به جرایم و محکومیت های کیفری موثر می باشد.
سوء پیشینه درچه جرایمی ایجاد می شود؟
مطابق ماده ۲۵ قانون مجازات اسلامی، محکومیت قطعی کیفری در جرایم عمدی، پس از اجرای حکم یا شمول مرور زمان، در مدت زمان مقرر در این ماده محکوم را از حقوق اجتماعی به عنوان مجازات تبعی محروم می کند و منجر به درج در گواهی عدم سوپیشینه میگردد شامل موارد زیر است:
الف) هفت سال در محکومیت به مجازات های سلب حیات و حبس ابد از تاریخ توقف اجرای حکم اصلی
ب) سه سال در محکومیت به قطع عضو، قصاص عضو در صورتی که دیه جنایت وارد شده بیش از نصف دیه مجنی علیه باشد، نفی بلد و حبس تا درجه چهار.
پ) دو سال در محکومیت به شلاق حدی، قصاص عضو در صورتی که جنایت وارد شده نصف دیه مجنی علیه یا کمتر از آن باشد و حبس درجه پنج
تبصره ۱ : در غیر موارد فوق، مراتب محکومیت در پیشینه کیفری محکوم درج می شود لیکن در گواهی های صادره از مراجع ذی ربط منعکس نمی گردد، مگر به درخواست مراجع قضایی برای تعیین یا بازنگری در مجازات
تبصره ۲ : در مورد جرایم قابل گذشت در صورتی که پس از صدور حکم قطعی با گذشت شاکی یا مدعی خصوصی، اجرای مجازات موقوف شود اثر تبعی آن نیز رفع می شود
تبصره ۳ : در عفو و آزادی مشروط، اثر تبعی محکومیت پس از گذشت مدت ها ی فوق از زمان عفو یا اتمام مدت آزادی مشروط رفع می گردد. محکوم در مدت زمان آزادی مشروط و همچنین در زمان اجرای حکم نیز از حقوق اجتماعی محروم می گردد.
اهمیت عدم سوء پیشینه
در واقع فردی که مرتکب جرمی شده ، حق استفاده از بعضی حقوق اجتماعی خود را نخواهد داشت همچون : مهاجرت ،استخدام در ادارات دولتی و کاندیدای سمت های دولتی و… …
گاهی مواقع لازم است برای استخدام در ادارات یا اماکن مختلف گواهی عدم سوءپیشینه ارائه شود که برای این منظور بهتر است تااز یک وکیل شرب خمر متخصص کمک بگیرید .
مشاوره حقوقی با وکیل متخصص سوء پیشینه شرب خمر و پاک شدن سوء پیشینه
پس تا به اینجا ،به اهمیت گواهی عدم سوءپیشینه شرب خمر و پاک کردن سوء پیشینه پی بردیم .
حال دو سوال مطرح می شود :
۱.آیا این محرومیت اجتماعی ،در تمامی جرائم لحاظ می شود ؟
۲.آیا می توان سوء پیشینه را پاک کرد؟
باید گفت سوء پیشینه در تمامی جرائم لحاظ نمیشود .
یکی از جرائمی که منجر به سوء پیشینه می شود ،شرب خمر است .
همانطور که قبلا در مقاله (تخفیف مجازات شرب خمر ) اشاره کردیم ،محکومیت چنین جرمی ،۸۰ ضربه شلاق حدی می باشد.
یکی از مواردی که مشمول سوء پیشینه می شود ،محکومیت به شلاق حدی است .
برای پاک شدن سوء پیشینه چه کنیم؟
برای پاک شدن سوء پیشینه ،نیازی به اقدامات اداری نیست .
در واقع باید گفت ،بعضی از سوء پیشینه ها ،بعد از مدتی پاک می شوند .
اما مدت زمان لازم برای پاک شدن آن ،در جرائم مختلف ،متفاوت است .
اکثر سوء پیشینه ها ،در کمتر از ۵ سال ،بعد از دوران محکومیت پاک می شوند .مگر جرم هایی که مجازاتش اعدام یا حبس ابد باشد .
طبق ماده ۲۵ قانون مجازات اسلامی ،مدت زمان لازم برای پاک شدن سوءپیشینه فردی که محکوم به شلاق حدی شده است ،۲ سال می باشد .
توجه به این نکته ضروری است که ،حساب این ۲ سال ،از زمانی شروع می شود که فرد ،محکومیت کیفری خود را بطور کامل گذرانده باشد .
اگر بخواهیم مثالی بزنیم ،تصور کنید فردی سه سال .در زندان باشد .
ولی جرم او ،دو سال سوءپیشینه در پی داشته باشد .چنین فردی پس از گذراندن سه سال محکومیت و آزاد شدن ،سوء پیشینه اش پاک نمی شود.
بلکه از زمان آزادی این دوسال محاسبه می شود و بعد از ان ،سوء پیشینه رفع خواهد شد .
پس فرد متهم به شرب خمر ،۲ سال بعد از اتمام مجازات خود می تواند مانند یک فرد عادی ،در جامعه حضور یابد .
البته در بعضی از موارد ،فرد دارای سوء پیشینه ،حتی بعد از رفع آن ،امکان فعالیت و کار ندارد :
•کاندیدای هرگونه انتخابات
•استخدام در قوه قضاییه برای ریاست ،دادستانی و …
•عضویت در شورای نگهبان و تشخیص مصلحت و هیئت دولت و ….
مجموعه حق وران بزرگ ترین مرکز تخصصی حوزه های وکالت حقوقی و کیفری در تهران می باشد که، خدمات مشاوره حقوقی توسط بهترین وکلای خوب تهران اعم از:
وکیل قاچاق کالا و ارز ؛وکیل ملکی؛ وکیل مالیات؛ وکیل ارث، وکیل شرب خمر؛ وکیل رابطه نامشروع؛ وکیل جرایم اینترنتی؛ وکیل تابعیت؛ وکیل پیش فروش آپارتمان و…
را در کوتاهترین زمان ممکن از طریق :
ارائه میکند. خدمات فوق در ۲۴ ساعت شبانهروز فعال است.
سلام .ی سوال دارم .حتی اگر سو پیشینه هم پاک شده باشه .بازهم جایی ثبت میشه که این فرد جرمی داشته
و بعد پاک شده ؟
با سلام. بله در سوابق مرکزی سجل کیفری فرد موجوده ولی در زمان استعلام برای صدور گواهی عدم سوء پیشینه، نشان داده نمیشه
سلام .من چطور میتونم برگه سوء پیشینه بگیرم .بخاطر مواد بود که تبریه شدم
حالا میتونم توی ارتش ثبت نام کنم .تبریه شدنم باعث میشه تو نظام برم یا اینکه رد میشم
با سلام. در صورتیکه تبرئه شدید، جرم فوق در سوابق کیفری شما منعکس نگردیده است بنابراین نیاز به حذف نیز نخواهد بود. در صورتیکه فرد به ارتکاب جرمی بصورت قطعی محکوم گردد، در سوابق وی منعکس می گردد.