ساخت و ساز غیرمجاز در واقع به معنی هرگونه عملیات ساختمانی درحوزه جغرافیای شهری بدون رعایت قوانین و مقررات و اخذ مجوزهای مورد نیاز میباشد.
درقوانین کشور ما دستورالعمل هایی برای ساخت و ساز در نظر گرفته شده است، از انجایی که ساخت و ساز غیر مجاز نوعی از تخلفات محسوب می گردد در صورت نقض مواد قانونی برای متخلف مجازات پیش بینی شده است که در صورت مواجه با آن می توانید از وکیل شهرداری اقدام به مشاوره نمایید.
مطالبی که در این مقاله میخوانید:
- اخذ پروانه ساخت و ساز از شهرداری
- علل ساخت و ساز غیرمجاز
- پیشگیری از ساخت و ساز های غیر مجاز در روستاها
- پیامدهای ساخت و ساز غیرمجاز
- مراحل شکایت ساخت و ساز غیر مجاز
- شماره تماس برای شکایت از ساخت و ساز غیر مجاز
- سامانه ۱۳۱ چیست
- مجازات ساخت و ساز غیرمجاز چیست؟
- حکم تخریب ساخت و ساز غیر مجاز
- نرخ جریمه ساخت و ساز غیر مجاز چقدر است؟
اشخاصی که قصد ساخت و ساز در محدوده جغرافیایی شهری را دارند ؛ باید براساس ماده ۱۰۰ قانون شهرداری عمل کنند ؛صریح این ماده عنوان میدارد که :مالکین اراضی و املاک واقع در محدوده شهر یا حریم آن باید قبل از هر اقدام عمرانی یا تفکیک اراضی و شروع ساختمان از شهرداری پروانه اخذ نمایند.
شهرداری میتواند از عملیات ساختمانی ساختمانهای بدون پروانه یا مخالف مفاد پروانه به وسیله مأمورین خود اعم از آنکه ساختمان در زمین محصور یا غیرمحصور واقع باشد جلوگیری نماید.
علل ساخت و ساز غیرمجاز
- فرار از قانون و آزادی عمل
- مزیت اقتصادی
- مشکلات قانونی
- ضعف نظارت،جلوگیری و برخورد
- تخلف دستگاه ها و سازمان های دولتی و متولیان بخش خصوصی
- تخلفات،منبع درامد و تامین هزینه ها
- امضاءفروشی و عدم تعهد حرفه ای مهندسان بخش مسکن
- ضعف و نارسایی تهیه،اجرا و تصویب طرح ها
- عدم آگاهی به قانون
پیشگیری از ساخت و سازهای غیر مجاز در روستاها
معمولاً در ساخت و سازهای غیر مجاز روستاها کلاهبرداران اغلب به صرف ساخت و ساز غیر مجاز اقدام به زمین خواری میکنند. برای اینکه بتوان نسبت به ساخت و سازهای غیر مجاز در روستا اقدامات مهمی جهت پیشگیری انجام داد بهتر است تا از ارائه خدمات انشعاباتی مثل آب و برق به آنها خودداری نمود.
چون در این گونه مواقع تغییرات کاربری و استفاده از زمین کشاورزی سختتر میشود .معمولاً وقتی که ساخت و سازها توی روستا غیر مجاز باشند پروانه ندارند و بدون کسب اجازه از هر دستگاه اداری ساخت و ساز را انجام دادهاند .
سه ارگان قوه قضاییه ؛استانداری و وزارت مسکن و شهرسازی جهت پیشگیری از ساخت و سازهای غیر مجاز در روستا و نحوه رسیدگی به تخلفات را مورد را پیگیری میکند.
پیامدهای ساخت و ساز غیرمجاز
- عدم رعایت ضوابط و اصول ساختمانی
- افزایش تلفات و مشکلات در هنگام وقوع حوادث غیرمترقبه و بلایای طبیعی
- خرید و فروش قولنامه ای و ایجاد مشکلات مالکیتی
- تجاوز به بیت المال و از بین رفتن اراضی ملی
- آلودگی بصری
- تبعات اجتماعی،فرهنگی،اقتصادی
مراحل شکایت ساخت و ساز غیر مجاز
برای اینکه بتوانید نسبت به ساخت و سازهای غیرمجاز همسایه های مجاور یا بخشهای روستایی اقدامات قانونی انجام دهید بهتر است در گام اول حتماً با وکیل خوب تهران در حوزه تخصصی دعاوی شهرداری مثل ساخت و سازهای غیر مجاز و شکایتهای پیرامون این موضوع مشاوره بگیرید. تا حداقل به روند کار آشنا باشید و شخصاً اقدام کنید.
انواع تخلفات مطروحه در کمیسیون ماده 100 شهرداری
- بنای بدون پروانه یا بنای خارج از پروانه یا مازاد بر آن
- عدم لحاظ پارکینگ یا قابل استفاده نبودن آن
- تعرض به معابر شهر
- استحکام نداشتن بنا یا عدم رعایت ضوابط فنی، بهداشتی و شهرسازی در احداث بنا
- تغییر کاربری غیرمجاز
- شماره تماس برای شکایت از ساخت و ساز غیر مجاز
- شماره ۱۳۷ یا ۱۸۸۸ سامانه ثبت تخلفات ناشی از ساخت و ساز غیر مجاز میباشد. البته شما برای شکایت کردن میتوانید از طریق شهرداری منطقه خود هم مراجعه حضوری داشته باشید.
- از جمله این مراحل میتوان به شهرداری منطقه مراجعه داشته باشید و با نظارت متخصصین در این خصوص اقدامات لازم را انجام دهید.
- سامانه ۱۳۱ معمولا تمامی گزارشهای مربوط به ساخت و ساز غیر مجاز یا تغییرات محرز در تغییر کاربری و تخریب را میتوانند از طریق سامانه ۱۳۱ معمولا در خصوص ساخت و سازهای غیر اصولی و غیرمجاز مزارع و باغها میباشد که با آنها برخورد قانونی میشود.
- بر همین اساس تمامی افراد میتوانند نسبت به هرگونه احداث بنا و حتی دیوارکشی زمینهای زراعتی و باغی از طریق سامانه ارتباطی مردمی در جهت حفظ حفاظت اراضی کشاورزی با شماره ۱۳۱ تماس بگیرند.
- روش دیگر مراجعه به دادگستری است و طرح شکایت ساخت و ساز غیر مجاز را از طریق دادگاه پیگیری نمایید .بهتر است تا شکایت ساخت و ساز غیر مجاز را از طریق این سازمانها پیگیری و اعلام کنید.
حکم تخریب ساخت و ساز غیر مجاز
همانطور که همه نسبت به این موضوع اشراف دارند ساخت و سازهای غیر مجاز نوعی تخلف قانونی در صنعت ساختمان سازی محسوب میشود که شناسایی این تخلفات علاوه بر تخریب ساختمان مجازاتهای مالی و حتی مجازات حبس را برای محکومین تعیین کردند.
مطابق با تبصره ماده ۲ قانون نظارت بر گسترش شهر تهران شهرداری پایتخت مکلف است ابنیه و تأسیساتی را که بدون پروانه ساختمان ورعایت مفاد این ماده در خارج از محدوده خدمات شهریفعلی تهران احداث گردد جلوگیری و تخریب نماید.
این حکم با توجه به اصلاحات ماده ۹۹ قانون شهرداری به تمامی حریم تسری داده شده است یعنی شهرداری بدون ارجاع به کمیسیون ماده ۱۰۰ اقدام به تخریب ساخت و سازهای غیر مجاز میکند.
بهتر است بدانید که مطابق قوانین برای همه ساخت و سازهای غیر مجاز جرایم قانونی تعیین میشود.براساس تبصره ۴ ماده 100 شهرداری در مورد احداث بنای بدون پروانه در حوزه استفاده از اراضی مربوطه در صورتی که اصول فنی و بهداشتی و شهرسازی رعایت شده باشد کمیسیون میتواند با صدور رأی بر اخذ جریمه به ازاء هر مترمربع بنای بدون مجوز یک دهم ارزش معاملاتی ساختمان یا یک پنجم ارزش سرقفلی ساختمان، در صورتی که ساختمان ارزش دریافت سرقفلی داشته باشد،
هر کدام که مبلغ آن بیشتر است از ذینفع، بلامانع بودن صدور برگ پایان ساختمان را به شهرداری اعلام نماید. اضافه بنا زائد بر تراکم مجاز بر اساس مفاد تبصرههای ۲ و ۳ عمل خواهد شد نیز برای جرایم ساخت و ساز غیر مجاز در نظر گرفته شده است .
مطابق تبصره ذکرشده تمامی نهادهای مربوطه کاملاً اختیار دارند که نسبت به تخریب بناهای غیر مجاز اقدام کنند در صورتی که مالک ملک طی یک مدت زمان مشخص ملک را تخریب نکند شهرداری به صورت رسمی اقدام به تخریب بنا خواهد کرد و هزینه تخریب هم از مالک دریافت میشود.
اگر مالک به حکم تخریب اعتراض داشته باشد باید از طریق دادگاه اقدام به اعتراض نماید هرچند حکم تخریب باید مطابق با قوانین و مقررات مربوط به ملک باید اجرا شود.
نرخ جریمه ساخت و ساز غیر مجاز چقدر است؟
اگر ملک تجاری نباشد به ازای هر متر مربع بنا بدون مجوز به میزان یک دهم ارزش معاملاتی ساختمان جریمه تعیین میشود. اگر ساختمان تجاری باشد و دارای حق سرقفلی باشد باید به ازای هر متر مربع بنای بدون مجوز یک پنجم ارزش سرقفلی ساختمان یا یک دهم ارزش معاملاتی ساختمان جریمه پرداخت شود.
در نهایت با تصحیح و بهبود عملکرد دستگاه های نظارتی که شامل شهرداری ها، فرمانداری ها ، بخشداری ، دهیاری ها، جهادکشاورزی و پایبندی به قوانین و مقررات و طرح های مصوب می توان ساخت و ساز غیر مجاز را کنترل نمود.
جهت احقاق حقوق خود زمانی که بحث ساخت و سازهای غیرمجاز مطرح می شود مشاوره با یک وکیل ملکی می تواند بسیار کمک کننده باشد. اگر به دنبال وکیل مجرب در حیطه ملک هستید با موسسه ی حقوقی حق وران که متشکل از وکلایی با مدرک دکتری حقوق خصوصی می باشند تماس حاصل فرمایید.
بدون دیدگاه